Szilveszter és szerzője

A magyar irodalom leghíresebb, legismertebb Szilveszterét Petőfi Sándornak köszönhetjük. Az apostol hősét, a kitett gyermeket az esztendő utolsó napjának éjjelén találták, ezért kapta a Szilveszter nevet, az elbeszélő költemény szerzőjét pedig 1823 első napján keresztelték. Így az év fordulóján Az apostolt idézve emlékezzünk a költőre: „Idő röpűl, s az / Élet rövid. / Mi célja a világnak? / Boldogság! s erre eszköz? a szabadság!”

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár legrégebbi Petőfi-könyvritkasága az 1863-ban készült Pfeifer Ferdinánd-féle 3 kötet – Petőfi Sándor vegyes művei 1838–1849 – a központi épületben lévő Régi Könyvek Tárában található. A Lévay József Muzeális Könyvtár is több XIX. században megjelent Petőfi-kötetet őriz. S a költő nevét is őrzi Miskolcon az intézményünkhöz tartozó diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtár.
Petőfi Sándor 1848-ban született elbeszélő költeménye, Az apostol alapmű. Érettségi tétel lett. De nem kötelezőként is érdemes újra elolvasni. Minden benne van, amit a költő az életről, a világról, az ember, a polgár hivatásáról gondolhatott.
Az apostol – természetesen – valamennyi Petőfi-összesben megtalálható, de kisebb kötetekben – általában A helység kalapácsa című vígeposzhoz társítva – is többször megjelent. Az apostol történetét feldolgozták diafilmen is, ezt őrzi a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára, és a központi könyvtár médiatárából kölcsönözhető a – Kaszás Attila előadásában – hangoskönyvként is megjelent elbeszélő költemény.