„Költő vagyok...” – és érettségi tétel

Rendhagyó költészetnapi és érettségi-előkészítő foglalkozás lesz április 6-án, szerdán délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A meghívott vendégek – Csorba Piroska; Üveges Tamás, Vass Tibor – valamennyien költők, valamennyien voltak vagy lehetnek még érettségi tételek.

Csorba Piroska Szabó Lőrinc-díjas költő, amikor még aktív pedagógus volt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanáraként évekig tanította a Miskolcon vagy a megyében élő kortárs írók, költők műveit, és ha egy másik magyartanár az ő munkásságát választotta érettségi tételként, a saját költészetéről is tarthatott volna irodalomórát. (De nem tartott!) 

Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész, a Spanyolnátha művészeti folyóirat alapítója, főszerkesztője. Az ő költészete, eddigi pályafutása is volt már középiskolások számára érettségi tétel, így szembesülhetett azzal, hogy miként értelmezik verseit a középiskolás fiatalok, a magyar irodalmat tanító tanárok.

Üveges Tamás,  a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium tanára is többkötetes költő. Ő is lehetne már tétel, de magát természetesen nem ajánlaná. Inkább Vass Tibor tanácsára, aki szintén nem ajánlotta magát, választott valakit a kortárs szerzők közül  tanítványai számára érettségi tételnek.

De mikor lehet egy költő munkássága tananyag? Mennyire ismerik a tanárok a kortárs irodalmat? És a meghívott költők le tudnának-e érettségizni, ha az lenne feladat: elemezze saját versét? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik majd a választ a rendhagyó költészetnapi és érettségi-előkészítő foglalkozás résztvevői a könyvtárban. Természetesen nemcsak magyartanároknak és érettségire készülő diákoknak lehet érdekes és hasznos ez a beszélgetés, hanem azoknak is, akik kedvelik az irodalmat, a költészetet.
 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1694369277478074/