Tajtékok fodroznak – könyv a megtartó értékek mentén

Tajtékok fodroznak címmel jelent meg Kühne Katalin új kötete. Az elmúlt két év terméséből válogatott írásokat, verseket összegyűjtő könyv bemutatóját április 21-én, csütörtökön délután 5 órától tartják a Petőfi Sándor Könyvtárban.

 

Kühne Katalin sokféle műfajban alkot. Ír verseket is, de inkább prózaírónak tartja magát, esszék, memoárok, novellák kerülnek ki a tolla alól. Témái is változatosak, mégis, néhány jól megfogalmazható érték köré lehet azokat csoportosítani, ahogy azt legújabb kötetében is teszi.
Ír a családról és a meghatározó elődökről, az élményekről és a tudásról, amit tőlük kapott. Ír a fontos kortársakról, azokról, akikkel jó együtt lenni. Így kerül a kötetbe többek között a Múzsák kertje, az Éltető lélek és a Verslista irodalmi kör, az Irodalmi Rádió… Szól a javítandó problémákról, a megoldandó gondokról, de nem harcosan, hanem biztatva, azt közvetítve, hogy lehetünk sasok, akik a mélyből is fel tudnak emelkedni a magasba.

A miskolci könyvbarátok először könyvtárosként ismerhették meg Kühne Katalint – akkor is az értékek közvetítése volt a legfontosabb számára. Íróként verse és prózája is arról szól, hogy fontosak számára a gyökerek, a barátok, hogy képes csodálni a természet szépségét, és csodálatosnak látni magát a világot akkor is, ha pusztító erők működnek benne. Hogy tartást ad a hit, erőt ad az emberek kitartásának megtapasztalása.
Nem véletlen, hogy amikor a számára fontos szavakról kérdezték, akkor – többek között – ezeket írta le: barát, becsület, család, fény, gyermek, gyökér, hit, kegyelem, remény, szeretet… Ezek köré szerveződik kötete, és az április 21-ei könyvbemutató is, amin egy-egy részlet előadásával az Éltető Lélek Irodalmi Kör tagja is közreműködnek.