Tokaji művészek a Kortársban

Tóth Menyhért és a Tokaji Művésztelep címmel közli a Kortárs folyóirat legutóbbi, összevont 7., 8. száma a Sümegi György művészettörténész által készített beszélgetést Cséri Lajos szobrászművésszel, a Tokaji Művésztelep volt vezetőjével.
A múltidéző beszélgetés jelentős része Tóth Menyhért festőművészről és a Tokaji Művésztelep szakmai munkájáról szól, de felidézi az egykori táborvezető a város hangulatát, a tokajiak emlékét és szó esik a bodrogkeresztúri kapcsolatokról is. A művésztelep tokaji elfogadottságáról így beszélt Cséri Lajos: „Én, amikor a művésztelep vezetője lettem – vagy egyedül, vagy Zilahyval is, már nem tudom pontosan –, megkerestem az akkori tanácselnököt. És elmentem Béres Bélához, a katolikus plébánoshoz, Bárány református paphoz. Egy szem zsidó volt Tokajban akkor, a Kohn Sanyi, őt is, mint az előbb említetteket meghívtam a művésztelep ünnepélyes megnyitójára. A helyi alkotók közül természetesen meghívtam Tenkács Tibor festőművészt és Urbán Béla rajztanárt, ők az 1949-től működő Szabadiskola vezetői voltak, tulajdonképpen elődeink. Ők az előadásokon is ott voltak. (…) Zilahy akkor azt mondta, hogy én már a népfrontot megteremtettem Tokajban! A papok és a tanácselnök nagyon jól megfértek egymással, egymás mellett ültek…”
Folytatás a Kortásban. Ez a lap is megtalálható a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleten.