Az évkör képei – Kertész Zsolt kiállítása

Az évkör képei címmel Kertész Zsolt grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás 2020. január 14-én, kedden délután 5 órakor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A kiállítást megnyitja Kiss Gabriella rajztanár, a műsorban közreműködnek Kaulics Nagy Zsófia és Sz. Bíró Mariann hegedűművészek.

A Miskolcon élő Kertész Zsolt grafikus népművészet iránti érdeklődését mutatja, hogy a könyvtári kiállításon február 8-ig látható tizenkét kép címe a hónapok székely naptárban szereplő elnevezése lett. Időrendben: a fergeteg, a jégbontó, a kikelet, a szelek, az ígéret, a napisten, az áldás, az új kenyér, a földanya, a magvető, az enyészet és az álom hava. De ez a könyvtári tárlat a hagyománytisztelet mellett az alkotó kísérletező kedvét, az új megoldások keresését is mutatja. Ezek a színes képek például „fogkefetechnika” alkalmazásával készültek, a manuális festékszóróként használt eszköz újszerűen jeleníti meg a képi elemeket, a népművészeti motívumokat.
Kertész Zsoltot gyermekkora óta foglalkoztatja a képzőművészet. Érettségi után a S.P.I.C. Művészeti Líceumban alkalmazott grafikát tanult, művészeti tanára Kiss Gabriella és Dunai Beáta volt. Közben rendszeresen látogatta Fata György iparművész rajzóráit is a Gábor Áron Művészeti Szakiskolában, majd az egri tanárképző főiskola képi ábrázolás szakán tanult, ahol Kótai Tamás volt a grafikatanára. Ma már Kertész Zsolt is tanít. Vannak tanítványai Miskolcon, Mezőcsáton és a mezőnagymihályi általános iskolában. Szabad idejében a festmények, grafikák mellett filcből, fából, bőrből is készít kézműves tárgyakat.