Beszélyes est a magyar széppróza napján

A 195 évvel ezelőtt, 1825. február 18-án született Jókai Mór születésnapja 2018 óta a magyar széppróza napja. Ebből az alkalomból irodalmi estre, játékos vetélkedőre várjuk olvasóinkat a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). február 18-án, kedden délután fél 5-re. Ehhez kapcsolódik a Tokaji Írótábor Egyesület által szervezett, február 20-án, csütörtökön délután fél 5-kor kezdődő rendezvény, melynek meghívott előadója Papp-Szalai Sándor tanár, költő.

A novella régi magyar nevét idéző „beszélyes” esten, 2020. február 18-án, kedden délután fél 5-től Kocsis Nándor egyetemi hallgató zenei bevezetője után Így írunk mi novellát címmel Csorba Piroska Szabó Lőrinc-díjas író, költő tart előadást a könyvtár központi épületében. Mivel ezen a napon jelenik meg a Magyar Napló Kiadó gondozásában Az év novellái című kötet is, és ebben szerepel a szögligeti születésű, Miskolcon élő Fecske Csaba Figurák című novellája, ezt az írást is felolvassa az összejövetelen Balázs István előadóművész.
A József Attila-díjas Fecske Csaba és Csorba Piroska is elsősorban költőként vált ismertté, de mindketten írtak, írnak időnként novellát is, és mindketten szembesültek az ilyenkor szokásos kérdéssel: mikor írnak majd regényt? Érdekes módon az irodalmi műfajok között mintha hátrányos helyzetben lenne a novella. Erről a furcsa műfaji hierarchiáról is beszél majd előadásában Csorba Piroska.Az előadást követő játék kérdései is a jeles naphoz és Jókai munkásságához kapcsolódnak.