Soóky László hagyatéka

Az Országos Könyvtári Napok keretében emlékezünk az idén elhunyt Soóky Lászlóra. A felvidéki író, költő, dramaturg, polgármester könyvtáros diplomát is szerzett, így saját könyveit is katalogizálhatta volna.

A búcsi születésű Gál László az édesanyja nevét felvéve Soóky Lászlóként lett ismert író, költő, közéleti szereplő. A névváltoztatás oka az lehetett, hogy a szlovákiai magyar írók között volt már egy Gál – az ő testvérbátyja, Gál Sándor –, amikor az 1970-es, 80-as években ő is elkezdett publikálni.
Soóky László Komáromban érettségizett, a népművelő–könyvtáros diplomát a szombathelyi főiskolán szerezte, így saját könyveit is katalogizálhatta volna. Nyilván megtanulta a könyvtártudomány alapjait, az egyetemes tizedes osztályozás fő- és segédtáblázatának számait, de a címleírásnál és a tárgyszavazásnál sokkal jobban foglalkoztatta a mindennapok színe és fonákja. Állandó témát adott számára mindaz, ami a felvidéki magyarság életét jellemezte, időnként megkeserítette, már-már abszurddá tette. Kivette részét a közéletből is: dolgozott újságíróként, 1990-ben Marcelháza polgármestere lett. Az irodalmi munkássága mellett különösen foglalkoztatta a színház, egy ideig a komáromi Jókai Színház dramaturgja volt, de maga is írt drámákat. Ezek közül A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című monodrámáját a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Fandl Ferenc előadásában láthatta a közönség Szlovákiában, de Magyarországon is.
Fandl Ferenc Déryné-díjas színművész különösen kedveli Soóky László stílusát, abszurd történeteit, csetlő-botló hőseit, groteszk helyzeteit, a saját botlásait, tévedéseit is kifigurázó humoros írásait. Soóky László életének 68. évében, súlyos, gyors lefolyású betegség után 2020. február 15-én elhunyt.
Fandl Ferenc előadásával az Országos Könyvtári Napok keretében is emlékezünk rá.