A lélek fényűzése és az árnyűzés

A Magyar Napló Kiadó gondozásában 2020-ban megjelent Fecske Csaba József Attila-díjas költő legújabb kötete, az Árnyűző élet. Az eredeti tervek szerint a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban közönségtalálkozó keretében tartottuk volna a kötetbemutatót, de a járványveszély miatt erről egyelőre le kellett mondanunk. Viszont Fandl Ferenc színművész és Vihula Mihajlo gitárművész közreműködésének köszönhetően elkészült és a honlapunk médiatárába bekerült a kötetbemutató kisfilm. ITT látható.

Az ismert mondás szerint „a költészet a lélek fényűzése”, ezen elgondolkodva Fecske Csaba – a rá jellemző szelíd humorral – arra jutott, jó lenne elűzni az árnyakat is, vagy legalább megszabadulni a sok-sok bajtól, betegségtől, bánattól. Az Árnyűző élet című kötetben egyáltalán nem vidám verseket találunk. Szomorú, de elgondolkodtató sorok öregségről, magányról, betegségről, elmúlásról, a gyász fájdalmáról. „Az Árnyűző élet két nagy gondolatkörrel foglalkozik: az öregséggel, valamint a szeretett társ elvesztésével. Megkapóan őszinte, feltárulkozó költészet ez: a valódi értékekre fókuszáló, végső leltárt készítő idős ember töprengése. A világos vonalvezetésű, két ciklusra tagolt mű mindenkit érvényesen megszólíthat, vigasszal tölthet, aki hasonló életkorban, illetve élethelyzetben van” – olvashatjuk a kötethez készült ajánlásban.
A könyv borítójára került aranyszínnel nyomott grafika Feledy Gyula Munkácsy-díjas grafikusművész alkotása.

A Fandl Ferenc színművész és Mihula Mihajlo közreműködésével készült kisfilm ITT (is) elérhető.                                                                                     *
Fecske Csaba 1948-ban született Szögligeten. 1962 óta Miskolcon élt, majd felesége halála után 2019-ben lányához és családjához Arnótra költözött. Számos könyve – versek, gyerekversek, mesék – jelent meg. Több irodalmi pályázat díjazottja – Napjaink, Pánsíp, Amaro Drom, Quasimodo költői verseny – és a Szabó Lőrinc-díj, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Alkotói Díj birtokosa. 2006-ban Berek Barátja Emlékplakettet kapott, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Irodalmi Tagozatának Pro Literatura-díjával jutalmazták, gyermekirodalom kategóriában. Vezetőségi tagja a Magyar Írószövetség Észak-Magyarországi Csoportjának. 2008-ban József Attila-díjat kapott. 2020-ban neki ítélték az Utassy József-díjat, de az átadó ünnepség a járványveszély miatt elmaradt, várhatóan 2021 tavaszán lesz.

Fecske Csaba
Ennyi volt

könnyelmű pára lassú völgy
tovaiszkoló pillanat
sírni kezd a magányos tölgy
s a rakoncátlan kis patak

csillag könyököl a hegyre
reggeltől fél az éjszaka
szél költözik a nevedbe
nem tudod kihez mész haza

a földön szétszórt lábnyomok
égen a dagadt képű hold
olyan szép ez hogy fájni fog
súgja hang ne várj ennyi volt