Kortárs hangok Miskolcról is

Az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Miskolci Egyetem az idén is meghirdette a Kortárs Hangon Irodalmi Pályázatot. A felhívásra négy ország – Románia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország – tizenhét egyetemi intézményéből hetvenöt hallgató küldte el legújabb verseit, novelláit. Közülük negyvenen kerültek be a költészet napja tiszteletére megjelent kötetbe.

Az először 2005-ben meghirdetett Kortárs Hangon Irodalmi Pályázat az egyik legrégebbi, egyetemisták, főiskolások számára rendezett, az országhatárokon is átívelő tehetséggondozó program, tudtuk meg Jónás Zoltántól, az egri Eszterházy Károly Egyetem nyugalmazott kulturális igazgatójától, a Kortárs Hangon projekt menedzserétől. Az egri kezdeményezéshez az induláskor azonnal csatlakozott a Miskolci Egyetem, most pedig már érkeznek versek, novellák nyíregyházi diákoktól, és az országhatáron túli egyetemek, főiskolák magyar nyelven író hallgatóitól is. Így a hazai pályázók mellett elküldték írásaikat beregszászi, csíkszeredai, kolozsvári, komáromi, marosvásárhelyi, nagyváradi, nyitrai és pozsonyi diákok is. Érdekességként jelezte Jónás Zoltán, hogy most sem csak bölcsészek jelentkeztek a szépirodalmi megmérettetésre, sőt: az egyik első helyezett, Nánia Csilla a marosvásárhelyi Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatója.
A pályázat értékét jelzi, hogy rangos irodalmi, művészeti folyóiratok lapdíjakkal, közlési lehetőséggel támogatják az irodalmi pályán legtehetségesebbnek ítélt fiatalokat, és írótábori meghívással segíti fejlődésüket a Magyar Írószövetség, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága. Ebben a körben is érintett Miskolc, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Az egri Agria irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat díjazottja – dr. Ködöböcz Gábor főszerkesztő döntése szerint – Vanyó Írisz, a Miskolci Egyetem hallgatója lett. A miskolci Spanyolnátha művészeti folyóirat lapdíjasa – Vass Tibor főszerkesztő, József Attila-díjas költő javaslatára – György Evelin, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatója. A Magyar Írószövetség a Tokaji Írótáborba ajánlott fel két pályázó számára két-két személyre szóló meghívást. A díjazottak: Dobosy Tímea, az egri Eszterházy Károly Egyetem és Uraky Noémi, a Miskolci Egyetem hallgatója.
Uraky Noémi kapta meg az idén a Miskolci Egyetem rektori díját és ő lett az egyik különdíjas is.
A járványügyi helyzet miatt az eredményhirdető gálát szűk körben rendezték meg Egerben, így kizárólag az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói vehették át személyesen munkájuk elismerését. A szakmai zsűri ajánlása alapján a legjobbnak tartott alkotások kötetben is megjelentek. A szervezők ígérete szerint könyvtárunk is kap egy tiszteletpéldányt az antológiából.

A zsűri díjai

I. helyezettek
Nánia Csilla, Marosvásárhelyi Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Dobosy Tímea, Eszterházy Károly Egyetem, Eger

II. helyezettek
Kócsó Alexandra, Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kar, Kolozsvár
Szallós Kis Csaba, Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár
Galda Gábor Attila, Eszterházy Károly Egyetem, Eger

III. helyezettek
Bertalan Tímea-Magdolna, Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kar, Kolozsvár
Kulcsár Edmond-Mihai, Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad
Szőke Roland, Eszterházy Károly Egyetem, Eger

Különdíjasok:
Bod Réka, Marosvásárhelyi Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Uraky Noémi, Miskolci Egyetem
György Evelin, Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár
Finta Viktória, Színművészeti Főiskola, Pozsony
Forgács Fanni, Eszterházy Károly Egyetem, Eger