Utazó Parnasszus – Miskolcon is

A Parnasszus költészeti folyóirat szerkesztősége, valamint Gerendás Péter énekes, zeneszerző és Balázs István versmondó Utazó Parnasszus címmel zenés irodalmi estre várja a vers- és zenebarátokat 2021. június 2-án, szerda délután fél 5-re a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

A Parnasszosz – magyarosan Parnasszus – a görög mitológiában Apollón szent hegye, a múzsák lakhelye. A Parnasszus nálunk a múzsák – közülük is leginkább Kalliopé, Euterpé és Erató – mai létezésének ékes bizonyítéka. A művészetek ókori védnökein túl a Parnasszus több mint negyedszázados működése a mai költőknek és elsősorban az alapító főszerkesztőnek, Turczi István József Attila-díjas költőnek köszönhető, aki eddigi munkásságának elismeréseként megkapta Magyarország Babérkoszorúját és a Prima Primissima-díjat is.
A folyóirat történetét, jeles eseményeit dolgozza fel a most megjelent Árnyak és szárnyak című kötet. Ezt a könyvet és a legutóbbi lapszámot is bemutatja Turczi István június 2-án, szerda délután fél 5-től Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Görgey A. u. 11.). Az est vendége lesz Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes, valamint Balázs István, aki a Parnasszusban megjelent versekből olvas fel néhányat. A lap történetéről, a most megjelent kötetről és egyéb költői kérdésekről Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész beszélget Turczi Istvánnal. A találkozó vendége lesz a miskolci Takács József „betűmester” is, aki annak idején megtervezte a Parnasszus címlapját és azóta is részt vesz a Parnasszus-kiadványok nyomdai előkészítésében.
Az Árnyak és szárnyak című kötetből – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is kap tiszteletpéldányt. A Parnasszus folyóirat honlapján is látható a könyv borítója. Érdemes elolvasni a fülszöveget, amely a kötet bevezető írásának, Zsille Gábor József Attila-díjas költő esszéjének részlete.
„A Parnasszusnak tehát nincs erőltetett prioritása ideológiai, nemzedéki szemléleti, poétikai, politikai alapon. Még egyfajta számonkért progressziót sem képvisel, mint például az egykori Nyugat folyóirat. A szerkesztési elv referenciája egyetlen jelentéstani centrumhoz, egyetlen alkotói összességhez tartozik – amelyben a szerkesztés mellé a költői, írói, műfordítói, rendezvényszervezői tevékenység is szerepel –, egyetlen szerzői-vezetői oeuvre-hez, amelynek neve: Turczi István. Ebből következően távlatosan alternatív kánonképzésről beszélhetünk a Parnasszussal kapcsolatban, amelyben egymás mellé kerülnek teljesen különféle poétikai és politikai elveket valló alkotók. Képviseleti és individuális, klasszikus, avantgárd, posztmodern szövegköltészet és vallomásosság, rangos és kevésbé ismert költők egyaránt. Turczi István valódi hídverő személyiség.”

Vass Tibor, Turczi István és Balázs István egy 2020-ban rendezett Parnasszus-esten a könyvtárunkban

A rendezvényre ezen a linken lehet regisztrálni:
Regisztráció