Hétszőlő és hét kérdés

A Könyvtári programokkal az élhetőbb környezetért elnevezésű programsorozat keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően Hétszőlő a kultúrtájról címmel Makai Gergely borász, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok igazgatója tart ismeretterjesztő előadást a Világörökség-listán szereplő Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék kultúrtájról, a szőlőtelepítés, a bortermelés változásairól, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok borairól – borkóstolással! – 2021. szeptember 24-én, pénteken délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében  (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A részvétel ingyenes, de csak azok a szerencsés nyertesek kapnak belépőt, akik jól válaszolnak a következő hét könyves kérdésünkre, és a helyes válaszokat szeptember 20-áig beküldik a jatek@rfmlib.hu címre. A nyerteseket e-mailben értesítjük.

A környezetünk, a kultúrtáj, a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék felfedezését kezdjék a könyvtárban! A következő hét kérdésre könnyen válaszolhatnak, mivel a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár honlapjáról könnyen elérhető a katalógus és az e-könyvtár is.

1. A tokaji Hétszőlő a legrégebbi magyar szőlőbirtok. Az 500 éves évforduló tiszteletére jelent meg Zelenák István tanár, helytörténész által írt, szerkesztett A hétszőlő című kötet. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban is található ebből egy példány. Hol? Melyik részlegben?

2. A. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár egyik legrégebbi Tokajjal foglalkozó könyve a Lévay József Muzeális Könyvtárban őrzött Jegyzetek a Tokaj-hegyaljai borászathoz című kötet. Csak helyben lehet megtekinteni, de a könyvtár katalógusából kiderül, kinek lett dedikálva ez a példány?

3. Az 1867-ben megjelent Tokaj-hegyaljai albumból is találunk egy eredeti példányt a Lévay József Muzeális Könyvtárban. Keresse meg a katalógusban, és írja meg a kötet leltári számát!

 4. A Felsőmagyarország Kiadó gondozásában jelent meg 2000-ben a Tokaj a világirodalomban című album. Ki szerkesztette a kötetet?

5. A Felsőmagyarország Kiadónál jelent meg a Tokaj a magyar irodalomban című kötet is. Mikor?

6. Ki írta a Tokaj a világirodalomban című albumban megjelent Tokaj a japán irodalomban című tanulmányt? Erre a kérdésre is megtalálja a választ a könyvtár katalógusának köszönhetően.

7. A XIX. század végén indult Tokaj-Hegyalja című társadalmi, közigazgatási hetilap digitalizált példányai megtalálhatóak a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár honlapjáról elérhető e-könyvtárban – azon belül a Borsod-Miskolci Digitális Könyvtárban, a Megyei könyvtár digitalizált cím alatt a periodikák között. Az itt található lapszámok közül melyik évből származnak a legrégebbi lapszámok?

Küldje a kérdésekre adott helyes válaszokat 2021. szeptember 20-áig a jatek@rfmlib.hu címre! A szerencsés nyerteseket e-mailben értesítjük, hogy mikor és hol vehetik át a belépőjegyeket szeptember 24-i rendezvényükre.