A nagyságos fejedelem tisztelete

A magyar történelem jeles eseménye kapcsolódik 1906 októberéhez.
Ekkor hozták haza II. Rákóczi Ferenc hamvait Törökországból, és helyezték végső nyugalomra a kassai Szent Erzsébet-dómban. A hamvakat szállító vonat több településen, így Miskolcon is megállt. Itt dr. Tarnay Gyula alispán is tartott ünnepi beszédet, ennek a leirata könyvtárunk egyik könyvritkasága. A kiadvány most a könyvtár központi épületének földszintjén elhelyezett vitrinben is látható.

A törökországi száműzetésben élt II. Rákóczi Ferenc 1735. április 8-án hunyt el. Kívánságának megfelelően édesanyja, Zrínyi Ilona mellé temették el Konstantinápolyban, a galatai jezsuita templomban. Hamvai hazahozatalának gondolata már a reformkorban felmerült, azonban politikai okokból az 1870-es évekig ez nem kerülhetett szóba komolyan.
A hazahozatalról végül 1904. március 10-én egyezett meg Tisza István miniszterelnök és Thaly Kálmán, az ellenzéki Függetlenségi Párt alelnöke. A fejedelem hamvaiért 1906. október 14-én öttagú bizottság utazott Isztambulba. Október 27-én Orsovánál magyar földre értek Rákóczi földi maradványai. Több városban is megállt a különvonat, amit mindenhol ünneplő tömeg fogadott.

A miskolci Tiszai pályaudvarra 1906. október 28-án éjjel fél 12 körül gördült be a szerelvény. A város már napok óta készült az eseményre, a vonat érkezésekor tűzijáték kezdődött, az egész Avas ki volt világítva. Ebből az alkalomból több beszéd is elhangzott, amelyek közül az egyiket dr. Tarnay Gyula* alispán tartott.
Ennek az ünnepi beszédnek a leiratát tartalmazza az a dokumentum, amelyet Miskolcon a Klein és Ludvig Könyvnyomdája jelentetett meg. A fűzött papírkötéses kiadvány jó állapotban van, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében, a Helyismereti részlegen belül a Régi Könyvek Tárában található. Előzetes egyeztetés után meg is tekinthető. Bárki böngészheti azonban ezt a hatoldalas kiadványt, ugyanis megtörtént a digitalizálása, így a könyvtár honlapján keresztül, a Borsodi Digitális Könyvtárból, illetve az online katalógusból is elérhető.

(*Tarnay Gyula Egerben született, jogi tanulmányokat folytatott. Ügyvéd, majd bíró lett, 1895-ben megválasztották Borsod vármegye alispánjává. Később főispáni kinevezést is kapott. 1929-ben hunyt el, végső nyughelye az avasi református temetőben van.)