Ásó, kapa, légypapír – kötetbemutató

A Püski Kiadó gondozásában jelent meg Kégl Ildikó Ásó, kapa, légypapír című novelláskötete. A címadó írást  Szirbik Bernadett színművész olvassa fel a 2021. október 14-én, csütörtökön délután fél 5-kor kezdődő kötetbemutatón a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.), majd Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatója, az Agria folyóirat főszerkesztője tart bevezető előadást. A kötetbemutatón közreműködik még Balázs István előadóművész is.
 

A Miskolcon élő Kégl Ildikó novelláskötetének címe, az Ásó, kapa, légypapír részben a népmesei és a régi egyházi szövegekből ismert, a házasság felbonthatatlanságára utaló „ásó, kapa, nagyharang” kifejezésre utal. Hagyományosan a templomban, Isten színe előtt megtartott esküvői szertartás keretében örök hűséget fogad egymásnak a férfi és a nő. A házasfelek esküvel fogadják: kitartanak egymás mellett – míg a halál el nem választja őket. De ebben a kötetcímben a házasság végét, az egyik fél temetési szertartását, méltó búcsúztatását idéző nagyharang helyére a meglehetősen gusztustalan légypapír került. Különösen riasztó emlékeket idéz ez azokban, akik láttak már légypapíron vergődő legyeket, vagy hallottak a tiszazugi méregkeverőkről…
Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatója, az Agria folyóirat főszerkesztője jól ismeri Kégl Ildikó munkásságát. A szerző korábbi köteteit is bemutatta már a leendő olvasóknak, és az általa szerkesztett irodalmi lapban is több Kégl-írás jelent meg. Így minden bizonnyal most is beszél majd a kötet címébe rejtett utalásokról, és mindarról, ami irodalmi rangra emeli ezeket a hétköznapok során megélt vagy megélhető, lehetséges történeteket.
„Kégl Ildikó történeteit az életből meríti – hangsúlyozza a kötet ajánlásában Oláh András író, költő is. –  Abból a világból, amelyben mindannyian botorkálunk. Ám ő nyitott szemmel teszi. Bámulatos érzékkel lel rá a leghétköznapibbnak tűnő jelek mögött is azokra a szívfacsaró pillanatokra, lélektipródásokra, vagy éppen lelkiismeretlenségekre, melyek mindannyiunk előtt zajlanak, ám nem mindenkinek van szeme rá, hogy fölfedezze a felszín alatt lapoló titkokat.”
Kégl Ildikó újságíróként is nagyon sok érdekes vagy „csak” elgondolkodtató történetet ismerhetett meg. Ezek is arra ösztönözhették, hogy elkezdje kutatni az emberi lélek mélységének titkait. A riportok után sorra jelentek meg a novellái a különböző irodalmi lapokban, majd kötetekbe rendeződtek ezek az írások is. A szépirodalmi műveit tartalmazó könyvei sorában – az Életszag és a Három buszmegállónyi boldogság után – a harmadik az Ásó, kapa, légypapír. A két korábbi, lélektani novelláknak nevezett írások után némi változásra hívta fel a figyelmet a kötet másik ajánlója, Fecske Csaba József Attila-díjas író, költő.
„’Mágikus realizmus’, ’költészet prózába csomagolva’ – ilyen vélemények alakultak ki szépírói munkásságát illetően. Ezekkel a vélekedésekkel egyet lehet érteni, novellái fölemelkednek a valóság talajáról, a történések a pszichében mennek végbe, novellái általában a lélek történetei. A mostani gyűjtemény pici elmozdulást mutat az előzőekhez képest, egy realista író mutogatja oroszlánkörmeit. (…) Hús-vér emberek jelennek meg a novellákban. Atmoszféra-teremtő képesség jellemzi az új keletű darabokat. Nem szembefordulás ez a régi módszerrel, hanem annak gazdagítása.”
A kötet borítóját a miskolci születésű Bodonyi Panni készítette, és az ő alkotásai az írások mellé szerkesztett képek is.