Egy nap a mesék bűvöletében

Mátyás király Gömörben címmel rendezett mesemondó versenyt 2022. február 22-én a József Attila Könyvtár (Miskolc, Szentpéteri kapu 95.). A megmérettetésen Borsod-Abaúj-Zemplén megye kilenc településéről negyvenhárom tanuló vett részt.

A szervezők Hunyadi Mátyás születésnapjához időzítették a versenyt. Hogy oldják a feszültséget, a könyvtár alagsorában kézműves feladatokat adtak a gyerekeknek, és kialakítottak egy szelfipontot is, ahol olyan fotók készülhettek, mintha ők lennének Mátyás király, Beatrix királyné, a katona, vagy az udvari bolond. A zsűri munkájában Mészáros Zsoltné, a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola könyvtárosa, Tumikné Csurák Ágnes, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár osztályvezetője és Zámborszky Eszter mesepedagógus vett részt.

Bevezetőjében Zámborszky Eszter arra kérte a megjelenteket, hogy meseértő szemmel, füllel és szívvel hallgassák az előadókat.
Az első kategóriában (1-2. osztályosok) huszonegyen, a másodikban (3-4. osztályosok) tizenhárman, a harmadikban (5-7. osztályosok) 9-en mondták el az általuk választott kedvenc, Mátyás királyról szóló meséjüket. Miskolc mellett Dédestapolcsányból, Felsődobszáról, Felsőzsolcáról, Mályiból, Parasznyáról Szerencsről, Szirmabesenyőből és Újcsanálosról is érkeztek mesemondók. A verseny legjobbjai oklevelet és könyvjutalmat vehettek át, és a felkészítő tanáraik is kaptak munkájuk elismeréséül egy kis ajándékot.

A kategóriák legjobbjai a következők:

I. kat. (1-2. osztályosok):
1. Sóvágó Csilla Dóra, Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
2. Béres Letícia Nóra, Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda, Felsőzsolca
3. Szintai Kinga, Mályi Móra Ferenc Általános Iskola

II. kat. (3-4. osztályosok):
1. Vodráska Jázmin, Halmaji Gárdonyi Géza Általános Iskola Felsődobszai Tagintézménye
2. Farkas Regő, Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola
3. Molnár Boglárka, Lajos Árpád Általános Iskola, Dédestapolcsány

III. kat. (5-7. osztályosok):
1. Turányi M. Ábel, Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola, Kossuth Lajos Tagiskolája, Újcsanálos
2. Szomor Panna, Pitypalatty-völgyi Református Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Parasznya
3. Menyhárt Bence, Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Rónai Ferenc Tagiskolája