Passzold vissza, Tesó!

Intézményünk a "Passzold vissza, Tesó!" kampányhoz csatlakozva otthont ad a Jane Goodall Intézet mobiltelefon-visszagyűjtő akciójának. A tavaszi kampányszakasz 2022. június 15-ig tart.

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg.

A használt készülékekből többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik Afrikában. Ha a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Mit veszünk át?
A központi épület ruhatárában kihelyezett visszagyűjtő dobozokban kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefont, GPS-t, táblagépet lehet elhelyezni. Kérjük, ne dobjanak bele egyéb elektronikai berendezéseket!

Köszönjük részvételüket!

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”
Dr. Jane Goodall