Kettős jubileum plusz egy elismerés

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az idén kettős jubileumot és egy kitüntetést is ünnepel. Miskolc Megyei Jogú Város ünnepi közgyűlésén, 2022. május 11-én ünnepélyesen is átadták Varga Gábor igazgatónak az intézmény munkáját elismerő Nívódíjat.

Az egész országban, így Miskolcon is, 70 évvel ezelőtt alapították a jogelődnek tekinthető megyei könyvtárat, és 50 éve annak, hogy elkészült a mai intézmény központja, a Dézsi János Ybl-díjas építész által tervezett népkerti épület. De nem az idő múlásával, hanem a folyamatos megújulással, az olvasók kiszolgálásával, információval, könyvekkel és egyéb dokumentumokkal történő ellátásával, hasznos programokkal, az élethosszig tartó tanulás lehetőségének biztosításával érdemelte ki az könyvtár az elismerést.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a legnagyobb nyilvános települési könyvtár a megyében. Az intézmény jogelődje a városi és vármegyei támogatással 1899-ben létrejött, a Borsod-Miskolci Múzeum keretében működött nyilvános könyvtár volt. A közös gyűjteményi örökség részei a XX. század első felében a köz javára fölajánlott polgári könyvadományok is. Hetven éve, 1952. október 26-án minisztertanácsi határozatra jött létre a városi, körzeti és műszaki fiókkönyvtár egyesítésével a megyei könyvtár, mely akkor még az Erzsébet téri épületben, a mai MAB-székházban működött. A mai könyvtár Görgey Artúr utcai központi épülete 1972. május 28-tól szolgálja a megye és a város olvasóit. 2013. január 1-jétől a városi és megyei feladatokat ellátó miskolci könyvtárak ismét egy szervezetben egyesültek, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár néven. A városi feladatokat a központi épület és hét kisebb könyvtár látja el. A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár és a Lévay József Muzeális Könyvtár a Mindszent téren, a Kaffka Margit Könyvtár a Csabai kapuban, a Tompa Mihály Könyvtár a Martinkertvárosban, a József Attila Könyvtár a Szentpéteri kapuban, a Móra Ferenc Könyvtár az Avason és a Petőfi Sándor Könyvtár Diósgyőrben működik. A könyveken, folyóiratokon, újságokon kívül helyismereti, muzeális, audiovizuális, elektronikus, digitális és zenei dokumentumok is várják az érdeklődőket, elérhetőek a különböző adatbázisok, elektronikus gyűjtemények is.
A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 2013-tól a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében, állami támogatással biztosítja a megye 5500 lakos alatti, jelenleg 331 településén a könyvtári ellátást. A könyvtárbusz a megye legkisebb falvai számára nyújt szolgáltatásokat, összesen 52 községbe viszik az olvasnivalót, a programokat, az internetes szolgáltatásokat.
A könyvtárakban rendszeresek a kötetbemutatók, az ismeretterjesztő előadások, egyéb kulturális programok, koncertek, kiállítások, pódiumműsorok. Az intézmény munkatársai szervezik minden évben a városi ünnepséget a magyar költészet napján Lillafüreden. A könyvheti rendezvények szervezője is a könyvtár. Miskolc város ünnepéhez kapcsolva tartják meg a Könyvtári majálist, ősszel pedig az Országos Könyvtári Napok helyi programjait.
Az intézmény 2017-ben megkapta a Minősített könyvtári címet, melyet 5 éven keresztül viselhetett, és amelyre 2023-ban újra pályáznak.