Múzeumok Éjszakája 2023

 

Kultúrtörténeti programok a könyvtári Múzeumok Éjszakáján

A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár, valamint a Lévay József Muzeális Könyvtár (3530 Miskolc, Mindszent tér 2.) 2023. június 24-én, a Szent Iván-naphoz legközelebbi szombaton kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája programjához. A hagyományos rendezvényen ezúttal különleges tárlatvezetés és színes produkciók várják az érdeklődőket.

Talán kevesen tudják, hogy a Miskolc belvárosában működő könyvtár a Doleschall Gáborról elnevezett kúriában található. A hétvégi program során a névadó, az elfelejtett miskolci orvos életét, munkásságát és eszméit ismerhetik meg. Az első tárlatvezetés délután öttől indul útjára. Ezután a szervezők minden órában egészen este 9-ig várják az érdeklődőket a földszinten a Lévay József Muzeális Könyvtárban.

A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár I. emeletén Michael Leminx homonnai származású festőművész munkáiból délután négykor nyílik kiállítás, mely augusztus 18-ig tekinthető meg. A rendezvény idén is túlmutat az intézmény falain, hiszen az udvaron délután öt órától Brighteyed Folks, hattól az Illés Benjámin Trió produkciója kínál szórakozást. Este héttől a Miskolci Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészének, Seres Ildikónak műsora következik, majd a szabadtéri program zárásaként este nyolctól a Róka Lánya produkciója látható. A szervezők kísérőprogramokkal is készülnek a június végi remélhetően hosszúra nyúló, programokban gazdag és mozgalmas estére, éjszakára. A Helen Doron Nyelvi Akadémia interaktív angol nyelvű foglalkozása, a könyvtárosok várostörténeti játszóháza mellett, Marinné Tóth Krisztina papírfonás bemutatója is garantálni fogja a kellemes időtöltést. A rendezvényen való részvétel mindenki számára ingyenes.

Brézai Zoltán