Avasi keserű az avasi könyvtárban

Kabai Lóránt, miskolci születésű költő Avasi keserű című kötetét Bujdos Attila újságíró, az Észak-Magyarország főszerkesztő-helyettese mutatja be március 10-én, hétfőn délután 5 órától az avasi Móra Ferenc Könyvtárban.

A Holdfogyatkozás, a Nem kijárat (esőkönyv), a Hiba nincs, a Spiegelmann Laura álnéven írt Édeskevés és a Klór című önálló kötetek után 2013-ban jelent meg a Szoba Kiadó gondozásában Kabai Lóránt legújabb kötete, az Avasi keserű.
Keresztury Tibor irodalomtörténész, a Litera című irodalmi portál szerkesztője így ír Kabai Lórántról és az Avasi keserűről: „Az Avasi keserű szerzője igazi összművész, autentikus irodalmi zombi — abból a fajtából, akinek semmi se drága és semmi se szent. (Igaz, nem is olcsó és nem is szentségtelen.) Hajas, Erdély, Szentjóby, Balaskó örököse, megspékelve érzelemmel, szívvel, főként József Attila felől. Brutális, de nem cinikus, durva vagy kegyetlen — van bátorsága gyávának és gyengé(d)nek lenni, ha úgy kívánja a pillanat. Senkinek sem akar megfelelni, verseiben nem köt kompromisszumot: saját bőrét viszi a vásárra, s ehhez saját, külön bejáratú költői világot teremt. Ez a világ nem túl barátságos, többnyire sötét és hideg — kohósalak, fáradtolaj, gépzsír, pincemély. Miskolc fölött az ég. Vége a komédiának, mondja a költő; ő a maga részéről legalábbis véget vet neki. Általános elsötétedés. Nehéz, lecsüng a kéz. Aztán persze nagy levegő, Faustnak lófasz, és megy tovább versről versre ez a magával ragadó, felkavaró, nehezen feledhető élveboncolás.”