Meseszőnyeg, mesekép, kesztyűbáb

Szekeres Erzsébet textilművész és könyvillusztrátor alkotásaiból nyílik március 13-án, csütörtökön délután 2 órakor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A tárlatot Papp Ferenc, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának munkatársa, a Kulturális és Idegenforgalmi Osztály vezetője ajánlja a közönség figyelmébe.

Szekeres Erzsébet Gödöllőn él, de könyvillusztrációinak köszönhetően a legtöbb kisgyermekes családban megtalálhatók alkotásai. Ő látta és láttatta meg először az olvasókkal Tapsikánét, Csupafült, valamint a nyúlcsalád többi tagját, Nyuszókát, Muszókát, Szuszókát, Tapsikát, Pufókát és még hosszan sorolhatnánk a Fésűs Éva-mesék hőseit, de készített illusztrációkat Benedek Elek meséihez is. Itthon és külföldön rendezett kiállításain bemutatott – közgyűjteményekben őrzött, templomokban, közösségi termekben látható – textilképein megörökítette a magyar történelem jeles személyiségeit, az Árpád-ház szentjeit, varrott faliképen ábrázolta Gyümölcsoltó Boldogasszony, Sarlós Boldogasszony, a Napbaöltözött asszony alakját, faliképein tovább szövi a magyar néphagyományt.
„Szekeres Erzsébet született alkotótehetség – írta róla egyik tanulmányában Kontsek Ildikó művészettörténész. – Nem tanulta hosszan iskolai keretek közt sem a textilművészetet, sem a rajzolást, sem a festést. Teremtőjétől kapta lelke vizuális kivetítésének képességét, és a kedvtelésből idővel hivatássá fejlesztette művészetét.”
Szekeres Erzsébet Meseszőnyeg, mesekép, kesztyűbáb című tárlata április 9-ig látható Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében, az I. emeleti olvasótérben.

A rendezvényen készült képeket ide kattintva tekintheti meg.