Kalandozás a Kunkereszt körül

A Makón élő Rozsnyai Jánossal, A táltos keresztje című könyv szerzőjével találkozhatnak az érdeklődők április 2-án, szerdán délután 3 órától a Martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtárban. A szerzővel – a szintén történelmi regényeket író helyi szerző – Trux Béla beszélget.

A Maros közelében, Magyarcsanád határában található egy hatalmas kőkereszt. Az egyik legelterjedtebb népmonda szerint Kun László sírját jelöli, és bár a történeti kutatások ezt nem erősítették meg, a Kunkereszt elnevezés őrzi a feltételezést. Ez a legendás kőkereszt látható Rozsnyai János történelmi regénye, a tavaly megjelent A táltos keresztje című kötet borítóján is. A kereszt adta az ötletet a szerzőnek, hogy megírja a II. András korában játszódó romantikus regényt. Az író – nyugalmazott történelemtanár, néprajzkutató – nem szakkönyvnek szánta művét, hanem a múltunk sokat vitatott időszakára igyekezett ráirányítani az olvasók figyelmét. Nyilatkozataiban többször is beszélt arról, hogy a két eltérő világnézet – a pogányhit és a kereszténység – összeütközését szerette volna úgy megírni, hogy minél több embert nyerjen meg az olvasásnak és a magyar múlt megismerésének.
A könyv sikere bizonyítja, hogy a szerző célja megvalósult, sokan keresik, szeretik a romantikus kalandregényeket. És a világnézeti vitára is ad egy lehetséges választ a regény hőse, Ketel: „ nincs is a kétfajta tanítás között túl nagy különbség. A lényeg ugyanaz. Hinni kell a teremtésben és a szeretet erejében. Ahogy a népek szavai különböznek, akként más lehet a Teremtő neve is".