Költők, koszorúk, kötetbemutatók

József Attila születésnapján, április 11-én, pénteken a költő lillafüredi szobránál a délelőtt 11 órakor kezdődő koszorúzás előtt Vári Fábián László József Attila-díjas költő mond emlékbeszédet. A kárpátaljai költővel előző nap, április 10-én, csütörtökön délután 4 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében is találkozhatnak az érdeklődők. A költészet napjához kapcsolódóan irodalomi est, kiállítás és kötetbemutató is lesz még a könyvtárban.

Vári Fábián László költő, kritikus, a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának, valamint az Együtt című folyóirat szerkesztő bizottságának elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja a kárpátaljai Mezőváriban él. A József Attila-díjas költő irodalmi munkássága mellett néprajzi kutatásokat folytat, és tanít a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is. Versei 1968 óta jelennek meg különböző lapokban, helyi kiadványokban, magyarországi és romániai folyóiratokban. Vári Fábián László „... a magyar költészetben a Balassitól Nagy Lászlóig húzódó bajvívó vonulat örököseként és folytatójaként – mindkét hangot próbálgatja – írja róla Szakolczay Lajos irodalomtörténész. – Lobogó romantikájába, melyet a biblikus jelképek és a balladai történések csak erősítenek, ezért fér bele a széptevő szó éppúgy, mint a haza üdvéért suttogva is harsogó kiáltás. Mindkettőnek méltósága van. A költő jól tudja, hogy iszonytató történelmünk csak akkor fogja emberi arcát mutatni, ha az általunk elkövetett és ránk kényszerített bűnök – ’könnyel telve Isten szeme gödre’ – valamennyire föloldoztatnak. Kényes dallamvilágú, a ’jégcsipkékkel való fölcicomázás’ ellenére is mindig drámai, a doni keresztút stációit ugyancsak élesen átvilágító lírája ettől a szenvedéstörténettől válik súlyossá.
Vári Fábián Lászlóval április 10-én, csütörtökön délután 4 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) is találkozhatnak az érdeklődők.
A költészet napján, a hagyományos lillafüredi koszorúzási ünnepségen – április 11-én, pénteken délelőtt 11 órától – Vári Fábián László költő, a város képviseletében pedig Kiss Gábor alpolgármester mond emlékbeszédet. József Attila Óda című versét Eperjesi Gergely, a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja, a tavalyi 1956-os szavalóverseny I. helyezettje mondja el.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtárban a költészet napja alkalmából rendezett ünnepségek már a hét elején megkezdődnek.
A Szépen Szólva Irodalmi Kör „Az igazat mondd, ne csak a valódit”címmel tart ünnepi műsort április 9-én, szerdán délután 2 órától tartja a könyvtár központi épületében. Másnap 10-én, csütörtökön délután 2 órakor kezdődik a Herman Ottó-emlékév és a költészet napja alkalmából meghirdetett A madarak hasznáról: Kedvenc madaras versem című illusztrációs pályázat eredményhirdetése. A legsikeresebb alkotásokból rendezett kiállítást Óvári Zsuzsanna, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának munkatársa, a Humán Főosztály vezetője nyitja meg. Ugyanezen a napon, április 10-én csütörtökön délután 4-kor kezdődik a közönségtalálkozó Vári Fábián Lászlóval.
A költészet napja tiszteletére jelenik meg Csorba Piroska Falra hányt borsó című kamaszverskötete. A könyvbemutatót április 14-én, hétfőn délután 5 órától tartjuk a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Görgey A. u. 11.). Laudációt tart Vass Tibor József Attila-díjas költő, a Spanyolnátha című művészeti folyóirat főszerkesztője, verses köszöntőt mond Fecske Csaba József Attila-díjas költő. A kötetből részleteket olvasnak fel a miskolci Herman Ottó Gimnázium 12/1 osztályos tanulói: Montovay Petra, Szinay Dorottya, Kóródi Brúnó, Sós Dávid. A szerzővel beszélget Filip Gabriella könyvtáros.