Június 08. - Medárd napja

A legtöbb helyen a legutolsó fagyos napként tartják számon június nyolcadikát, Medárdot pedig az utolsó fagyosszentként emlegetik.
Medardus frank származású katolikus püspök volt, és a gabona aratásának illetve a szüreti munkának a védőszentje. Egyes helyeken fogfájáskor is az ő közbenjárását kérik.
A Medárd napi esőzés térségünk egyik fontos éghajlati jelensége miatt gyakori. Júniusra a szárazföld belső területei már jól fölmelegednek, a meleg levegő fölszáll, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Június egyébként hazánkban mindig a legcsapadékosabb hónapnak számít. Ezt figyelték meg az egyszerű földművelő emberek.
A népi meteorológia szerint , ha Medárd napján esik, akkor negyven napig el sem áll, azaz hűvösebb, esős, borús időjárás várható. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz.
Ha azonban szép napos idő van, akkor negyven napos aszály várható. de ez ellen tenni is lehet, mivel Medárd esővarázsló nap is. A regula szerint ugyanis ha ezen a napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor.
Egyes vidékeken a várható szőlő és szilvatermésre következtetnek a Medárd napi időből. Ha meleg, és napos, jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor.
Ilyenkor a tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.
A régi emberek hitték, hogy bizonyos jelekből meg lehet állapítani, esni fog-e az eső Medárd napján. Ilyen jel volt például, ha sok béka jött elő, ha a tyúkok a porban fürödtek, vagy ha a vakond magasan túrt.

Gyerekkönyvtár: