90. Ünnepi Könyvhét – országos megnyitó Miskolcon

Nincs másik olyan nagy hagyományú kulturális rendezvény az országban, mint az Ünnepi Könyvhét, hiszen idén júniusban már a 90. szabadtéri könyves találkozót rendezik országszerte. Most mindenki Miskolcra figyel majd, hiszen a jubileumi évben itt lesz az országos megnyitó – abban a városban, ahol az Ünnepi Könyvhét gondolata megfogalmazódott.

Miskolc városa háromszoros ünnepet ül június 12-én, szerdán, a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok első napján, hiszen itt tartják a jubileumi év alkalmából az országos megnyitót, valamint a szokásos rend szerint a megyei megnyitót is. A rendezvénysorozatot Szőcs Géza Kossuth-díjas író, költő nyitja meg. Vendégünk lesz a négy nap alatt – többek között – Benkő László, Péterfy-Novák Éva, Beck Andrea, Lázár Balázs és természetesen az itt élő szerzők: Csorba Piroska, Fecske Csaba… A könyveket pedig kedvezménnyel kínálják a téren a kereskedők.

Ahogy megszokhattuk, a Könyvtérré alakuló Erzsébet téren és a színpadon egész nap zajlik majd az élet. Az Irodalmi terasz vendégein kívül találkozhatunk megelevenedett irodalmi hősökkel is, szelfizhetünk klasszikus költőkkel, lesz sokféle játék – a színpadon pedig muzsika. Csak két név a fellépők közül: Borbély-Dresch Quartet (jún. 12., 17.00), Herczku Ágnes és Nikola Parov (jún. 14., 17.00), utóbbi a Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával.

A könyvheti program innen letölthető »

Könyvünnep rendeztessék!
„Az évnek egyik napján az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék” – fogalmazott Supka Géza író, szerkesztő, művészettörténész 1927-ben, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) közgyűlésén Miskolcon, az Erzsébet téri patinás épületben, amit ma MAB-székházként ismerünk. Az ötletből két év múlva lett valóság – azonban az Ünnepi Könyvhét születési helyeként Miskolcot tartják számon, hiszen itt hangzott el először nyilvánosan a javaslat.

Nem véletlen hát, hogy Miskolcnak különösen szívügye a könyvhét, hogy az Erzsébet tér alakul Könyvtérré, és hogy ebben a városban mindig egy nappal hamarabb, szerdán kezdődnek a programok – míg az ország többi településén csütörtökön.
A kezdetekre emlékezve a 90. Ünnepi Könyvhét nyitónapján emléktáblát avat a MAB-székházban a város, az MKKE és a miskolci könyvheti programokat szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

Galaxis útikalauz kötve-fűzve
Az internet, a digitalizáció miatt vége-e a Gutenberg-galaxisnak, azaz a nyomtatott könyvek világának? Évtizedek óta folyik erről a kérdésről a szakemberek véleménycseréje. A jövőt csak sejthetjük, de aki kilátogat a miskolci Könyvtérre, az tökéletes útikalauzt kap a jelen „galaxisához”. Egyrészt megtalálja az újonnan megjelent könyveket, másrészt láthatja, sok felnőtt ragaszkodik az olvasás tempós, lapozgatós élményéhez – és ami talán még ennél is fontosabb, a gyerekek is élvezettel bújják a csodás meséskönyveket. Egyre több olyan írót ismerünk, aki a tiniket is visszavezeti a könyvekhez – a dedikáláskor kígyózó sorokban pedig nyilván mindenki nyomtatott példányt szorongat a kezében…

Erre az érdeklődésre alapozva szeretnék a szervezők felmutatni és ezáltal támogatni a megye minőségi könyvkiadását a Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019 című verseny megszervezésével. Most először – és ezután minden második, páratlan évben – várják majd a megyei kiadók (cégek, intézmények, önkormányzatok, magánszemélyek), vagy a nyomdai előkészítésben részt vett stúdiók jelentkezését az igényes grafikai-nyomdai kivitelezésű könyvekkel (az előző két év, tehát most 2017–18. termésével), amelyek díjazása, széles nyilvánosság előtti megjelenítése mindenképp elismerés, remélhetőleg inspiráció és talán segítség is folytatáshoz.

Könyvheti Újság
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kiadásában idén is megjelenik a Könyvheti Újság. Mint minden évben, most is elsősorban az itt élő vagy a könyvhét napjaiban ide látogató írók, költők munkásságát, új könyveit mutatja be a lap, és közli a könyvheti programokat. Foglalkozik a lap a József Attila-díjas Fecske Csaba Mindigpalacsinta című kötetével, Kégl Ildikó második novelláskötetével, a legújabb Spanyolnátha-könyvekkel, a múzeumi kiadványokkal… Mivel ebben az évben lett József Attila-díjas a Sárospatakon élő Finta Éva költő, az ő munkásságáról is olvashatunk a lapban. A könyvtár kiadói tevékenységének köszönhetően Miskolc város ünnepe tiszteletére elkészült a Helyismereti gyűjteményben őrzött képeslapokból összeállított Szívélyes üdvözlettel Lillafüredről című album, így erről is közöl képes könyvajánlót a Könyvheti Újság.

Kortalanul, korlátok nélkül
Mindennap minden korosztályhoz szólnak nemcsak a téren kapható könyvek, hanem a programok is – a szombat azonban kifejezetten a családoké, a gyerekeké. A kortárs írókkal lehet beszélgetni, ám találkozhatunk a téren József Attilával, Ady Endrével, Szabó Lőrinccel is, akik szívesen „megállnak” egy közös fotó kedvéért. Nemcsak a város, de a megye elismert együttesei is ízelítőt adnak színvonalas produkcióikból. Érkeznek vendégek a városból, a fővárosból és a határon túlról. Tehát határtalanul, korlátok nélkül.