Anyák napi készülődés

Hazánkban május első vasárnapján ünnepeljük azokat a nőket, akiktől az életet kaptuk, az édesanyákat. Ennek apropóján a következő napokban színes és kreatív összeállításokkal jelentkezünk a honlapon és Facebook-oldalunkon. A jelenlegi, korlátozott helyzetben is ajánlunk olyan otthon is könnyen elkészítő ajándékötleteket, amivel megköszönhetjük édesanyáink áldozatos munkáját, amit értünk, gyermekeikért tesznek.

Az ötlet az Egyesült Államokból indult hódító útjára, ahol először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe segítségével. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis kísérlete volt az, hogy az anyák napját nemzeti ünneppé nyilvánítsák. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy mindez előbb állami, majd nemzetközi ismertségű legyen. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök 1914. május 9-i proklamációjával hazájában minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította. (1914-ben május második vasárnapja, és így az anyák napjának első hivatalos megünneplése május 10. napjára esett.)
Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. 
Érdekesség, hogy május első vasárnapján – hazánkon kívül – mindössze öt országban: Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szerbiában – tartják ilyenkor az ünnepet. Az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában május 2. vasárnapján, az ugyancsak szomszédos Szlovéniában március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva, Latin-Amerika legtöbb országában május 10-én, míg Lengyelországban május 26-án ünneplik az édesanyákat. 
 

Ráhangolódásképpen két totóval készültünk, egy a gyerekeknek és egy a felnőtteknek. A válaszokat május 5-ig várjuk!
Mesés édesanyák - totó gyerekeknek

Híres édesanyák - totó felnőtteknek