Az Avastól a Parnasszusig – Fecske Csaba

A szögligeti születésű, a miskolci Avasi lakótelepen élő Fecske Csaba József Attila-díjas költő szerepel a Parnasszus című költészeti folyóirat őszi számának Centrum rovatában. A lapszám bemutatója 2019. október 16-án, szerdán délután fél 5-kor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 12.).

A Parnasszus a görög mitológiában Apollon szent hegye, a múzsák lakhelye, a szépség és a művészet helyszíne, a költészet otthona, a tökély és a halhatatlanság jelképe. Az 1995-ben alapított Parnasszus folyóirat – az alapító-főszerkesztő, Turczi István József Attila-díjas költő szándéka szerint – elsősorban a magyar költészetet igyekszik szolgálni. A fiatal tehetségek felkutatásán, támogatásán túl odafigyelnek az idősebb költők munkásságára is. Így került az őszi lapszám Centrum rovatába a szögligeti születésű, Miskolcon élő Fecske Csaba.
Az összeállításban a költő művei mellett olvashatunk több róla szóló – verseit, meséit, publicisztikáit elemző – írást is. Helyet kapott a lapban Bereti Gábor Az egyensúly dicsérete, Ködöböcz Gábor „Volna még itt annyi minden” – Nyelvi erő és emberi mélység Fecske Csaba lírájában, Oláh András Fecskeségeink című esszéje, Lapis József Pillantások a végből című tanulmánya. Vass Tibor Mimóda lelkeknek című versével köszönti Fecske Csabát. A prózaíró Jenei László is publikálta első versét, a címe: Egy túra színeváltozása, alatta az ajánlás: Fecske Csabának; a lábjegyzet pedig: „Egy prózaíró egyetlen, alkalmi verse ez – bocsássák meg az igazi költők! Csakis a szerző címzett iránti rajongása adhat felmentést.” Az összeállításban szerepel a „Gondolkodom, de nem ítélkezem” című interjú is, melyet Filip Gabriella készített Fecske Csabával.
Az október 16-i könyvtári rendezvényen Turczi István főszerkesztő mutatja be a Parnasszus folyóiratot. A Fecske Csaba műveiből összeállított irodalmi műsorban közreműködik Balázs István versmondó és Vihula Mihajlo gitárművész. A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, Ritter Ágnes és Gergely Máté előadásában két dal is elhangzik az Ősi legenda című zenés mesejátékból, melynek szövegét Fecske Csaba írta, a zeneszerzője pedig Vihula Mihajlo.

                                                                *

„Mi a költészet? Számomra maga az élet, szépséges valami, ami nélkül ugyan biztosan tudnék élni, de nem szeretnék. Talán nem is akarnék, vagyis hát mégsem tudnék…”
                                                                                                                                    Fecske Csaba