Csorba Piroska mesés versei

Mesélj rólam! címmel – Bodonyi Panni grafikusművész rajzaival – a Bíbor Kiadó gondozásában megjelent Csorba Piroska Miskolcon élő Szabó Lőrinc-díjas költő legújabb kötete. A gyermekverseket tartalmazó, de nem csak gyerekeknek szóló könyv bemutatója – az ünnepi könyvhét rendezvényeként – június 12-én, kedden délután 5 órakor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) . Köszöntőt mond: dr. Borkuti Eszter, a Bíbor Kiadó ügyvezetője. A könyvet bemutatja a szerző. Verset mond – a kötet két hőse, Ancsa és Peti szerepében – Takács-Borkuti Nóra és Papp Lukács Márton.

Csorba Piroska (képünkön) Mesélj rólam! című verseskötet elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály számára készült, ám a nagyobbak és a szülők is örömüket lelhetik benne.
A gyűjtemény ötvennyolc verse három ciklusba rendeződik. Az első két ciklus – a Peti naplójából, illetve az Ancsa naplójából – egy kisfiú és egy kislány gondolatait, élményeit, világlátását, tapasztalatait, életének apró mozzanatait eleveníti meg svéd típusú gyermekversek formájában. A lírai alanyok – Peti és Ancsa – megszólalásai a gyermekolvasók és hallgatók számára az önmagukra ismerés örömét, az azonosulást; a felnőttek számára a gyermeki gondolkodás eredetiségének felfedezését, a beleélés képességét teszik lehetővé. A sajátos gyermeki látásmódon keresztül az élet minden fontos területe – család, óvoda, önállósodás, barátság, testvérféltékenység stb. – megjelenik. A betegség, az öregség és az elmúlás sem tabu a versekben megszólaló gyermek-én számára – így segíti a versbeszéd ezek feldolgozását, megértését, elfogadását.

A kötet harmadik ciklusában, az Anya mondja címűben – gyermekverskötettől eddig szokatlan, rendhagyó módon a felnőtt szólal meg: egy altatóval és egy, a gyermekkorról szóló, örökérvényű, nosztalgikus verssel.
A Mesélj rólam! című kötet sok versét már jól ismerhetik a kis olvasók a Dörmögő Dömötörből, antológiákból és a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Mozaik Kiadó, az Apáczai Kiadó alsó tagozatos olvasókönyveiből, a címadó vers pedig mára az anyák napi ünnepségek elmaradhatatlan klasszikusává vált.

(A kötet a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható)