Élőfilm a magyar próza napján

Mezey Katalin életműsorozatában a Magyar Napló Kiadó ismét megjelentette a Kossuth-díjas író első, eredetileg 1984-ben kiadott Élőfilm című regényét. Ebből a könyvből olvas fel részleteket és a szerzővel beszélget – a magyar próza napja alkalmából a műfajok, az irodalom és a világ változásairól is – Lázár Balázs színművész, költő február 19-én, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

A történet főhőse Szabó Mária varrónő, aki huszonévesen próbálja megtalálni helyét a világban. A szerző az 1970-es évek magyar valóságát mutatja be. Saját fiatalságának éveiről ír, és ez a mai olvasó számára már a múlt. De a regényt újra elolvasva azzal is szembesülhetünk: a lényeg mit sem változott. Mezey Katalin szavait idézve: „…az új kiadás előkészítésére ismét elolvastam a regényemet, elcsodálkoztam azon, hogy ötven év alatt milyen keveset változott a világ. Persze nem technikai felszereltségünkre, a digitális korszak eszközeire és szokásaira gondolok, hiszen ezek, a díszletek és a kellékek nagy változást mutatnak, de a szereplők és a szerepek szinte azonosak. A mai fiatalok ugyanúgy be kell, hogy lépjenek valahol a társadalmi hierarchiába, mint a régiek, és legtöbbjük ma is a legalsó lépcsőfokon kell kezdenie, ahogy az én fiatalságom idején is”.

Mozgalmas történet ez: munkáról, tanulásról, pályakezdésről, szerelemről, barátságról, a „vonzások és választások” útvesztőjéről – és az 1970-es évekről.