Hasznos haszontalankodás – irodalmi paródiák

Nevető Parnasszus címmel stílusparódiákból, humoros írásokból összeállított zenés irodalmi műsor lesz Jónás Zoltán és Majoros Roland előadásában november 8-án, csütörtökön délután fél 5-től a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A belépés díjtalan.

Parodizálni csak ismert embereket lehet! Az irodalmi csúfolódókon is csak akkor nevetünk, ha olvastuk az eredeti művet. A kritikák, pláne a kritikus paródiák természetesen feltételezik az értékes alkotásokat – a többi szóra sem érdemes. A stílusparódiák, a haszontalankodásnak tűnő írói, költői huncutkodások hasznát a manírjai miatt gyakran csúfolt Ady Endre is felismerte. A Nyugat folyóirat 1910/12-es számában megjelent A la manière de… című cikkében írta: „A kritikai paródiának avagy paródiás kritikának akkor és úgy van becse, ha az abszolút író-természeteket megtalálja. Az író-manière-ek ’műfaj’-a pedig igazán értékes jelenség egy kultúrtársadalomban. Okvetlenül elterjedt, heves és értő olvasás-szokásra vall, ami mégis csak a legszükségesebb az irodalomnak. (…) Mihelyt többen olvasnának, rögtön megteremnének a több és tehetségesebb csúfolók is. És nagy gyönyörűség volna, ha minden valaki magyar írót kicsúfolnának végre.”
Könnyed szórakozást, ugyanakkor komoly irodalmi kalandozást ígér a Nevető Parnasszus című est. Az „Irodalom és történelem humorban pácolva” alcímmel összeállított műsorban többek között Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Erdélyi József, Weöres Sándor, Csoóri Sándor, Juhász Ferenc, Ágh István, Ratkó József, Buda Ferenc, Kiss Anna, Szentmihályi Szabó Péter, Varró Dániel írásairól készült stílusparódiák hangzanak el.