Húszimádóknak – a huszadik Spanyolnátha-könyv

Vass Tibor József Attila-díjas költő, a Spanyolnátha művészeti főszerkesztője kezdeményezésére idén augusztusban 20. alkalommal szerveztek irodalmi, képzőművészeti találkozót – kertfesztivált – a költő hernádkaki kertjében. Erre az alkalomra jelent meg a Húszimádóknak című Spanyolnátha-könyv. A kötet könyvtári állományba vétele alkalmából rendezett bemutató október 7-én, szerdán délután fél 5-kor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

„A 20. SPN-könyv, a Spanyolnátha művészeti folyóirat Hernádkak-antológiája a 20. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál és az 5 éves Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelep köszöntésére” – ezzel az ajánlással jelent meg a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Példa Képfőiskola Művészeti Alapítvány kiadásában a 20 szavas, 20 soros szövegekből, és az egy híján húsz hernádkaki kertfesztiválon készült fotókból összeállított kötet. Néhány név a szerzők – és „kertbarátok” – közül: Balogh Robert, Berka Attila, Bedecs László, Cselenyák Imre, Csorba Piroska, Dicső Botond, Dicső Zsolt, Fecske Csaba, Fekete J. József, feLugossy László, Király Farkas, Kukorelly Endre, Ladik Katalin, Láng Eszter, Lapis József, Lázár Balázs, Nagy Bandó András, Nagy Zsuka, Némethi Lajos, Oláh András, Petőcz András, Szénási Miklós, Szentmártoni János, Turczi István, Urbán Tibor, Üveges Tamás, Vass Nóra, Vörös István, Zsille Gábor.
A kertfesztiválokat idéző könyvtári élménybeszámolón Vass Tibor, a kötet szerkesztője mutatja be a Húszimádóknak című könyvet.
A 20. kertfesztiválra készült a Húszimádóknak-performanszból Berka Attila író, a Spanyolnátha főmunkatársa idéz majd néhány részletet.
A Spanyolnátha Könyveket, az SPN-sorozatot Vass Nóra szerkesztőségvezető mutatja be.
A könyvbemutatón fotók és filmetűdök segítségével is igyekszünk kertfesztiváli hangulatot idézni a könyvtárba, és beavatni az olvasókat a könyv születésének történetébe.

(A kertfesztiváli képet Csépes Ágnes, Vass Tibor fotóját Vass Nóra készítette)