Költő volt és katolikus – Pilinszky 100

Pilinszky János születésének 100 évfordulója alkalmából Költő volt és katolikus címmel emlékórát tartunk 2021. november 18-án, csütörtökön délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

„Költő vagyok és katolikus” – pontosított Pilinszky János, ha katolikus költőnek nevezték. Azt is gyakran megjegyezte: „az eszményi katolikus költő Assisi Szent Ferenc volt utoljára”. Arra is óvatosan reagált, ha modern költőnek nevezték, hiszen az természetes volt, hogy a saját korára reagált írásaival, de hogy mi a jó és maradandó a verseiben, azt ő is az utókorra bízta. Az idő eldöntötte: Pilinszky János költészetéhez, zsenialitásához kétség nem fér.
Amikor október elején  a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhetően Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs a Pilinszky műveiből összeállított Szívárnyék című műsorával szerepelt könyvtárunkban, alig jelent meg az előzetes hír a programajánlóban, már jöttek is az érdeklődők, hogy belépőt igényeljenek.
A Pilinszky-emlékév könyvtári rendezvényeinek jelentős állomása a november 18-án, csütörtökön délután tartandó emlékóra, amikor a három felkért előadó – Gáspár Csaba László vallásfilozófus, Juhász Ferenc pasztorális helynök, mindszenti plébános és Irlanda Kristóf költő, a Miskolci Egyetem hallgatója – tart beszámolót arról, hogy ők mikor és miért figyeltek fel Pilinszky műveire, és miként hatott és hat a saját munkájukra, hivatásukra a költészet.
A rendezvény elején Salat Lehel színművész, a Miskolci Nemzeti Színház művésze olvas fel részleteket egy Pilinszky Jánossal 1969-ben készült interjúból, melyből kiderül, mit gondolt saját munkásságáról, a művészet értelméről a költő.