Kötve-fűzve: megszületett az eredmény

Négy kiadó nyerte a Kötve-fűzve – az Év könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019 című könyvverseny öt díját. A díjazott munkák– és minden benevezett könyv – megtekinthető a központi épületben a könyvhét végéig.

A könyvversenyt a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár hirdette meg. A versenyre csak megyei kiadójú vagy megyei grafikai műhelyben készült kiadványokkal lehet nevezni, végül több mint 30 igényes munka érkezett.

A zsűri – dr. Kovács János megyei főjegyző, dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Papp Ferenc városi kulturális főtanácsos, Urbán Tibor Kondor Béla-díjas képzőművész, Filip Gabriella főkönyvtáros, Szabó Lőrinc-díjas szerkesztő – 2019. június 11-én, kedden hozta meg döntését és adta át a díjakat.

A nyertesek kortárs képzőművészeti alkotásokat nyertek, amit Homonna György festőművész; Kissné Varga Margit, Varga Miklós szobrászművész örököse, Pusztáné Létay Anikó keramikus, Mezei Zsuzsa festőművész és az exKépcsarnok ajánlott fel – utóbbi Sipos István festőművész miskolci témájú rézkarcát. De egyetlen pályázó sem tért haza üres kézzel, a könyvtár közelmúltban megjelent, Lillafüred – szívélyes üdvözlettel című albumát kapták ajándékba.

A nyertesek:
I. helyezett: Rákócziak öröksége – Á. Tóth és Barátai Kft.
II. helyezett: A pálinka világa – Bíbor Kiadó
III. helyezett: Vad – Műút Könyvek
Miskolc város különdíja: Sárospatak 50 éve újra város – Á. Tóth és Barátai Kft.
Közönségdíj: Üdvözlet Nekézsenyből – Nekézseny Község Önkormányzata

A szavazatot leadott olvasók között ugyancsak egy Lillafüred-albumot sorsoltunk ki. Szerencsés nyertesük Nagy Györgyné (Miskolc), aki a könyvtár központi épületében veheti át a könyvet.