Lássuk a medvét!

Ha közel száz játék mackó kibújik a „barlangjából”, az vajon elég ahhoz, hogy gyorsan jöjjön a tavasz? Erre hamarosan választ kapunk, hiszen a macik már ott ülnek a Szabó Lőrinc Könyvtárban, és várják a látogatókat – no és a jó időt.

A medve ősidők óta kultikus állat, igaz manapság már nem a legfőbb istent vagy az uralkodó jelképét tiszteljük benne, hanem maciként szeretjük. A február a medvekultusz fontos hónapja volt, ám a jeles napok, szokások közül ma már csak a február 2-ai medveles közismert. Ez a nap ugyanis időjósló. A hagyomány szerint ekkor ébred téli álmából, jön elő a barlangjából a medve – ha meglátja az árnyékát, megijed, visszabújik, és sokat kell még várni a tavaszra. Így az a jó, ha ekkor nem süt a nap, mert akkor a medve kint marad, és hamarosan beköszönt a jó idő. Erre igyekszik rásegíteni a Szabó Lőrinc Könyvtár a játékmedvék kiállításával, hiszen a mackók már január 31-én előbújnak „barlangjukból”, Márta Elzita könyvtáros gyűjteményéből, és egészen február 28-áig kint is maradnak.

A könyvtár természetesen nem elégszik meg csak a macik bemutatásával! Óvodásoknak mesélnek a medvékről, és – idegennyelvi könyvtár lévén – a nyelvi klubokban is a maci lesz a téma: a nagy orosz medve, Berlin és Bern címerállata, vagy éppen Micimackó… Mindeközben segítenek ébren tartani a legújabb kori „medvekultuszt” is: könyveket ajánlanak kedvenceinkkel. A mindig kalandokba keveredő Brumival; Vackorral, a piszén pisze kölyökmackóval; nagyobbaknak Bubó doktor Ursulájával…