Megújult környezetben várja olvasóit

A József Attila Könyvtár tavaly nyáron bezárt, ám 2024. február 28-án újra megnyitotta kapuit. Az épület energetikai korszerűsítése, külső és belső felújítása megvalósult, így a könyvtár újra várja az olvasni vágyókat.

Az átadóünnepségen megtelt a könyvtár olvasótere, olvasók, egykori és jelenlegi munkatársak jöttek el a jeles napra. Az ünnepi pillanatokat a Róka lánya zenekar megzenésített versekkel, népdalokkal színesítette. Mikó Petra a Földes Ferenc Gimnázium tanulója a könyvtár elmúlt évi ’56-os szavalóversenyének első helyezettje Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz! című versét mondta el. 


Veres Pál, Miskolc polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: sokan temetik a nyomtatott irodalmat, de ahhoz semmi sem fogható, ha az ember kezébe vesz egy könyvet. Hangsúlyozta: fontos, hogy a könyvtár közösségi találkozóhelyként működhessen, mely az emberi kapcsolatok kiteljesedése szempontjából is meghatározó.

Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója kiemelte az összefogást, a csapatmunkát, hiszen az intézmény dolgozói segítettek abban, hogy a felújítást követően újra olvasóbarát környezet álljon a látogatók rendelkezésére. Az intézményvezető az olvasók könyvtárba csábításáról beszélt, melynek egyik motivációs eszköze is, hogy a József Attila Könyvtárba 2024. március 14-ig az új beiratkozók 50%-os kedvezményt kapnak a beiratkozási díjból.

Az olvasók nevében Édes Richárd beszédében Umberto Ecót idézte: „Könyvtárban lenni jó: néha úgy érzi magát ott az ember, mint valami pályaudvaron, s ha egzotikus tájakról olvas, mintha vonat röpítené távoli partok felé.”
A februári újranyitás után márciustól számos program várja az érdeklődőket a megújult József Attila Könyvtárban.