„Mire a levelek lehullanak...”– In memoriam 1914–1918 

„Mire a levelek lehullanak...”– In memoriam 1914–1918 címmel a Krajczáros Alapítvány alkotótáboraiban született I. világháborút idéző képekből nyílik kiállítás április 29-én, hétfőn délután fél 5-kor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. (Miskolc, Görgey A. u. 11.). 

A kortárs képzőművészek alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitójához kapcsolódóan a szlovákiai Homonna (Humenné) városából érkező  Anna Šimkuličová képzőművész, újságíró Művészek a háborúban címmel tart előadást. Üveges Tamás költő, a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium tanára pedig Sassy Csabára, az Avas költőjére és a 10-es honvédekre emlékezik.  Verset mond Kónya Dorka, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium tanulója, zongorán közreműködik: Pataki Gábor, az Erkel Ferenc Zeneiskola tanára. A kiállítást Németh István ny. ezredes, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg. 
A Krajczáros Alapítvány 1993-ban jött létre Székesfehérváron. Az alapító okiratban ugyan sokféle tevékenység szerepel, de ezek közül mindenképpen kiemelkedik a hadisírok gondozása, az I. világháborús emlékhelyek felújítása, a nagyháborút idéző kulturális programok szervezése. Az általuk meghirdetett képzőművészeti alkotótáborokban is háborús témájú festmények, grafikák készültek. Nagyon sok képzőművész, lengyel, szlovák, ukrán és magyar nemzetiségű alkotó – köztük miskolciak is, például Mezei Zsuzsa és Törő Irén – adományozott olyan művet az alapítványnak, melyen megjelenik a nagyháború emléke. Sokan a nagyszüleiktől hallott történeteket dolgozták fel, de születtek olyan képek is, melyek olvasmányélmények, naplók, visszaemlékezések hatására születtek. Ebből sikerült összeállítani azt a vándorkiállítást, melyet most Miskolcon is bemutatnak.
 

Csatolmányok
CsatolmányMéret
Kép ikon Mire a levelek lehullanak - kiállítás435.45 KB