Országos Könyvtári Napok 2023 — Programok

Hídépítők — a könyv híd, a könyvtár összeköt

 

„Az otthon az, hol könyv és kép ölel, bekuckózol és hosszan olvasol,

ahol figyelhetsz, minden érdekel, hisz enélkül nem jó neked sehol.

Az otthon: ismered zegét-zugát, de ha kilincsre markol a kezed,

alvajárón lépsz új terekbe át, mert minden ajtód másfelé vezet.”

 

Ezt a Szabó T. Anna idézetet választották mottóként az Országos Könyvtári Napok szervezői. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006 óta zajló sorozatához idén is csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, amely 2023. október 2-8. között ismét számos érdekes programmal számít az érdeklődőkre.

A szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatának kulcseleme ebben az évben a könyvtárak híd szerepe lesz, legyen szó a kulturális örökség megőrzéséről, az emberi kapcsolatokról, a generációk együttműködéséről.

Az egy hét során intézményünk a központi épületben (3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.), valamint valamennyi fiókkönyvtárában számos rendezvény várja az olvasókat. Könyvtárunk író-olvasó találkozókkal, gyermekfoglalkozásokkal, bábelőadásokkal, valamint október 6-án, pénteken kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várja olvasóit. Az Országos Könyvtári Napok zárónapján rendezik meg – már hagyományosan – a Könyves Vasárnapot, mely a szó szoros és átvitt értelmében is hab lesz a tortán. Ez a nap igazi családi rendezvény lesz. A központi épület 10 órakor nyit és délután 2 óráig várja a látogatókat. A nap elején egy mesés családi vetélkedő részeseivé válhatunk, játékos feladatok kínálnak kellemes időtöltést az érdeklődőknek. A Keresd a rózsát! címet viselő vetélkedőbe egy meseíró Víg Balázs is bekapcsolódik így téve még érdekesebbé a versengést. Lesz mesterségek játszóháza, népi, ügyességi és készségfejlesztő játékok, valamint kézműves foglalkozás is. A Csodamalom Bábszínház jóvoltából megelevenedik a Meseláda című produkció, mentőkutyás bemutató és színházi táncos produkció is várja az érdeklődőket. A nap záróakkordjaként kerül sor az Olvasók Királynője és Királya címűmegyei irodalmi játék értékelésére, és az ünnepélyes koronázásra. Ekkor köszöntjük a könyvtár legidősebb, legfiatalabb és legszorgalmasabb olvasóját és ekkor vágjuk fel közösen az Olvasók tortáját.

Brézai Zoltán

 

Az Országos Könyvtári Napok programjai városunkban >>>