Orvosválasztási tanácsok a XIX. századból

E havi könyvritkaságunk, A’ nemorvosokat az orvosok’ megesmerésére és kiválasztására vezérlő útmutatás című könyvünk Miskolc első nyomdásza, Szigethy Mihály (1760–1831) 1814-ben megjelent miskolci kiadása.

Könyvünk Joseph Frank (1771–1842) német orvos művének magyar fordítása és átdolgozása. Felső Őry Fülöp Sámuel orvosdoktor készítette a fordítást, és „némely hazánkban is hasznavehető megjegyzésekkel megbővítve” kibocsátotta.
Joseph Frank ebben a művében az orvosok személyével, erkölcsi tulajdonságaival és „az orvosnak önnön tiszttársai,- a’ seborvosok, - a’ patikáriusok,- és a betegek ereánt való magokviseletéről” is ír.
 Kötetünk kiadója, Szigethy Mihály nyomdászi mesterségét Debrecenben kezdte, onnan Nagyváradra vezetett az útja. Grabovszky Athanáz miskolci görög kereskedő biztatására tette át székelyét Miskolcra 1812-ben. Nyomdáját a mai Városháztér 3. szám alatt rendezte be. Első megrendelői a megye és a város közigazgatása, de 1813-tól kiadta a kalendáriumát is. Miskolczon készült és nyomatódott Nemzeti Kalendárium címmel. Tipográfusként jó színvonalú műveket készített, ügyelt az egyenletes festékezésre, a szép nyomásra. Az oldaltükrök gondosan fedik egymást. Könyveinek címlapjai centrális megoldásúak. Szigethy Mihály Miskolcon az avasi református temetőben nyugszik.
 A könyvtár tulajdonában lévő példányunk korabeli papírkötésű, jó állapotú kötet.  Több korábbi tulajdonosi bejegyzés is található benne: Dr. Nagy István Zoltán, Dr. Melegh Béla. Kézírásos bejegyzés: Ludovicus Zelenka de kutna ano MDCCCLXXXI Sempronium.
Könyvtárunknak árverésen – vételi megbízással – sikerült megszereznie ezt a könyvet.