Részleges szolgáltatás a központi könyvtárban

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épülete (Miskolc, Görgey A. u. 11.) 2020. november 2-án, hétfőn fertőtlenítés miatt zárva tart. Ebben az épületben november 3-tól – előreláthatólag – november 30-ig részleges a szolgáltatás. A fiókkönyvtárak változatlanul működnek.

A központi épületben 2020 novemberében minden rendezvény elmarad, nincs lehetőség a helyben olvasásra, a számítógép-használatra és a reprográfiai szolgáltatások igénybevételére.
De lehetséges az előjegyzés utáni kölcsönzés, a beiratkozás, a kártérítések, egyéb tartozások kiegyenlítése és a könyvtárközi kölcsönzés is – szombat kivételével – munkanapokon reggel 9-től este fél 7-ig.
Előjegyzés utáni kölcsönzés
Az elektronikusan (kolcsonzes@rfmlib.hu) vagy telefonon (46/503-125, 46/503-126  H–P 8–18 óráig) leadott igénylés visszajelzése után, a megbeszélt napon lehet átvenni a kért dokumentumokat a könyvtár bejáratánál.
(A chatszolgáltatáson nem adható le az igénylés, ott csak tájékoztatást nyújt a könyvtár.)
Az igénylés leadása után meg kell várni a visszajelzést. A könyvtár munkatársai a megadott elérhetőségen értesítik az olvasókat az átvétel lehetséges idejéről.
A kölcsönözhető dokumentumok száma maximum 10 darab.
A könyveket az olvasójegy bemutatása után adja ki a könyvtár.
A visszahozni kívánt könyveket bárki leadhatja névvel és olvasójegy-számmal ellátva. Az átvett könyveket 72 órára elkülöníti a könyvtár, csak ezt követően lehet újra kölcsönözni.
Ha valaki csak szombaton tudná visszahozni a korábban kikölcsönzött könyveket, a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban (Miskolc, Mindszent tér 2.) adhatja le.
A kölcsönzésekről, lejárati határidőkről a kolcsonzes@rfmlib.hu e-mail-címen, a könyvtári szolgáltatásokra vonatkozóan a rakoczi@rfmlib.hu címen érdeklődhetnek. Telefonon (46/503-120) és a honlapon található online chat fórumon 8-tól 16 óráig állnak rendelkezésre a könyvtárosok.
 

Elektronikus szolgáltatás

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előfizetője az Akadémiai Kiadó két szolgáltatásának, a szótárcsomagnak és a MeRSZ-nek. A könyvtár regisztrált olvasói otthonról is hozzáférhetnek a kiadó szótáraihoz, valamint az alap- és referenciaművek folyamatosan bővülő elektronikus gyűjteményéhez.
A távoli hozzáférés módja 2021 februárjától megváltozik. Az eddigi kódok helyett a
felhasználóknak csak létre kell hozniuk egy egyéni fiókot az előfizető intézmény IP-címéről és
máris bárhonnan, bármikor elérik az intézmény által előfizetett MeRSZ-et vagy Szotar.netet.
Mivel könyvtárunkat olvasóink nem látogathatják, ezért az előfizetői fiókok létrehozását e-mailben
kérhetik tőlünk a simonm@rfmlib.hu e-mail címen.
A fiók létrehozásához szükséges adatok:
 név
 e-mail cím
 olvasójegyszám

Szolgáltatások igénybevételénél maszk használata kötelező!