Rovásírásos mandalák – számítógépes grafikák

Mandalák és rovások címmel Kertész Attila fotós számítógépes grafikáiból nyílik kiállítás február 11-én, kedden délután 5 órakor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). Megnyitóbeszédet mond Koós László fotóművész, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) alelnöke; a műsorban közreműködik: Balla Miklós klarinétművész, a Miskolc Dixieland Band vezetője.

A Miskolcon élő Kertész Attila elsősorban fotós, fényképészként tevékenykedő szakember, és az önálló alkotás és önkifejezés lehetőségét is a fotó jelenti számára. Az eredeti látásmódot tükröző, képzőművészeti alkotásként értékelhető képeiből a véletlennek köszönhetően készítette első mandaláit. Korábban egyáltalán nem foglalkoztatta ez az ősi, keleti kultúrákból eredeztethető ábrázolás. A számítógép adta technikai lehetőségek tanulmányozása során saját digitális felvételeiből születtek meg ezek az újabb képek. A mandalákra került rovásírásos feliratok is képes üzeneteket hordoznak, és benne van ezekben a képekben a művészetterápiás, meditációs lehetőség is.
Carl Gustav Jung svájci pszichiáter, az analitikus pszichológia megteremtője lélektani szempontból elemezte és értelmezte a mandalákat. Magyarul is megjelent Mandala – Képek a tudattalanból című könyvében írja: „Az a tény, hogy az efféle képek adott esetben számottevő terápiás hatással vannak alkotóikra, empirikus módon igazolást nyert. Emellett érthető is, hiszen a mandalák gyakran igen merész kísérleteket tesznek látszólag kibékíthetetlen ellentétek egybevetésére-egyesítésére és reménytelenül nagynak tűnő szakadékok áthidalására. Rendszerint már az ebbe az irányba tett próbálkozás is gyógyító hatású..”
A Mandalák és rovások című kiállítás jó alkalom az elmélyülésre, az elcsendesedésre és a művészet jótékony hatásának megtapasztalására is.