Spanyolnátha a koronavírus idején

A Spanyolnátha című internetes művészeti folyóiratról, a pandémia irodalmi megjelenéséről, a színészmúzeumi spanyolnáthás Légyottokról és Vass Tibor Két sem közt című kötetéről is szó lesz a Spanyolnátha a koronavírus idején című rendezvényen 2021. október 7-én, csütörtökön délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Eredetileg „csak” a Spanyolnátha művészeti folyóirat alapító főszerkesztője, Vass Tibor József Attila-díjas költő (képünkön) Két sem közt című kötetének bemutatójára készült a könyvtár. De a koronavírus miatt halasztani kellett a rendezvényt. A világjárvány korlátozta ugyan a találkozási lehetőségeket, de bővítette is az irodalmi, művészeti szempontból érdekes témákat. Újra felvetődött  a kérdés: miért éppen a 100 évvel ezelőtti pandémia, a spanyolnátha lett a művészeti folyóirat neve. Azt is sokan megkérdezték, ha a miskolci operafesztivál elmaradt, hogy sikerült a Légyott, Bartók Béla és a 100 éve született Pilinszky János képtelen és képes (szóképes és festett képes) találkozása?! Ennek megfelelően alakult az október 7-i program.
Szó lesz – sok szem közt – Vass Tibor Két sem közt című kötetéről, Üveges Tamás költő, a Spanyolnátha művészeti szerkesztője Pandémia az irodalomban címmel tart egy kiselőadást, Mikita Gábor, a Színészmúzeum vezetője, a Spanyolnátha művészeti szerkesztője pedig a spanyolnáthás közelítésekről és Légyottokról számol be az érdeklődőknek.
Seres Ildikó Jászai Mari-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja évek óta részt vesz a Légyottokon, és most is ő olvas majd fel néhány spanyolnáthás írást.
A meghívón ugyan nem szerepel a Vidám Páva bemutatása, de most már ezt sem lehet szó nélkül hagyni… Hogy mi az a Vidám Páva?! Ez is kiderül október 7-én a könyvtárban.
A rendezvény nyitott, nem csak könyvtári tagoknak ajánlott.