Száz éve született Nemes Nagy Ágnes

A 100 éve, 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró, pedagógus, a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja tiszteletére kiállítás látható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének földszintjén.

 Nemes Nagy Ágnest az irodalomtörténet elsősorban az 1946 decemberében alapított folyóirat, az Újhold egyik szerzőjeként tartja számon. Ehhez a körhöz tartozott Lengyel Balázs, Mándy Iván, Pilinszky János, Rába György, Somlyó György, Gyárfás Miklós és Örkény István is. A mindössze nyolc számot megélt lap folytatásaként 1986-ban jelent meg az Újhold-évkönyv.
Az 1950-es években Nemes Nagy Ágnes is a pálya szélére került. Versei akkoriban csak a Vigíliában jelenhettek meg. Műfordításokból élt, egy ideig a Köznevelés című lapnál munkatársként dolgozott, néhány évig tanított is. Csak 1958-tól lehetett szabadfoglalkozású író. A nehéz években kezdte írni gyermekverseit, ennek köszönhetjük Bors néni könyvét is.
Nemcsak a gyerekek, a szüleik is pontosan tudják Bors néniről, hogy éppen nyolcvanéves – több mint 40 éve –, és folyamatosan ünneplik a születésnapját. Bors néni könyve 1978-ban jelent meg. A színházi változatát először az Egyetemi Színpadon mutatták be 1980-ban Novák János rendezésében, Dajka Margit főszereplésével. Készült belőle filmváltozat, és a Kolibri Színházban most is műsoron tartják. Tavaly október 27-én volt – a címszerepben Molnár Piroskával – az 500. előadás. A Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában 2003. szeptember 26-án tartották a Bors néni című zenés mesejáték bemutatóját. A rendező itt is Novák János volt. Bors néniként Máhr Ági Jászai Mari-díjas színművész mutatkozott be, Lackó szerepében Barta Mária Viola színművészt láthattuk.
A könyvtári kiállításon – Nemes Nagy Ágnes könyvei és fotói mellett – helyet kaptak a szerző megzenésített verseinek kottái, a Bors néni-előadásokról készült felvételek és sok-sok idézet, megfontolásra érdemes gondolat.

A miskolci Bors néni - Máhr Ágnes Jászai Mari-díjas színművész - és a gyerekek