Szót kér Merényi József miskolci polgár

Merényi József Nézeteim című kötetének bemutatója 2021. október 19-én, kedden délután fél 5-kor lesz a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A szerzővel Némethi Lajos Szabó Lőrinc-díjas író, költő beszélget. A kötetből részleteket olvas fel Ötvös Éva és Balázs István előadóművész.
(A képen Merényi József és Némethi Lajos látható egy korábbi beszélgetésen.)

Merényi Józsefet könyve, a Nézeteim című kötetnek borítóján hordószónokként ábrázolja fia, Merényi Dávid grafikusművész. Maga a szerző is ezzel kezdi a bemutatkozást. „Van az a hordó a londoni Hyde parkban. Arra időnként feláll valaki és kijelent dolgokat. Kijelenteni valamit – az egy mondat, de a szónok nemcsak közölni, hanem meggyőzni is akar, ezért a kijelentésből eszmefuttatás lesz, mely stílusában akkor hiteles, ha – mint csattanó – a végén megjelenik az első kijelentés. Immár kibontva, kifényesítve, emelvényre, ha úgy tetszik: hordóra emelve…” Majd a kritikus hangú bevezető után következnek az elsősorban miskolci közügyekkel kapcsolatos írások: sok más egyéb mellett a helyi sajtóról, az Avasról, a vasgyár múltjáról, az egykori főépítész, Szeghalmy Bálint síremlékének felújításáról, és persze az ország és a nagyvilág dolgairól is.
Merényi József alapvetően műszaki ember, az első diplomáját a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerezte, majd mérnök-tanár lett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Évtizedekig a miskolci gépipari, a mai Andrássy Gyula Gépipari Technikum tanára volt. De a gépek, a fémek mellett a természetes anyag, a fa megmunkálása, a faművesség is foglalkoztatta. Így lett fafaragó nép iparművész. Nagyon sokféle használati tárgyat készít az apró tárgyaktól a pásztorfurulyákon és a juhászkampókon át a haranglábakig.
Ezt a szerteágazó tevékenységet egészíti ki az írás, a saját vélemények, nézetek megfogalmazása a világ dolgairól.