Tűvel festett városképek és egyéb csodák

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének alkotásaiból látható kiállítás november 5-től december 1-ig a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A Tűvel festett városképek és egyéb csodák című tárlatot Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitja meg november 5-én, hétfőn délután 5 órakor. A műsorban közreműködik: Bendzsák Erika fuvolaművész, zongorán kísér Pataki Gábor.

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai előbb „csak” városuk nevezetes épületeit örökítették meg gobelinképeiken, később, miután országjárásra indultak ezekkel a barcikai képekkel, ahová mentek, oda vitték magukkal a meghívó város jellegzetességeinek gobelinváltozatait is. A mostani könyvtári kiállításon az öltögetve alkotók lakhelyének, valamint a vándorkiállításuk során felkeresett településeknek a képei mellett már helyet kapnak a miskolci képek is. A diósgyőri Urbán László festményei alapján készítették el ezeket az új gobelineket.
Kissné Király Piroskától, a szakkör vezetőjétől megtudtuk, a vándorkiállítás alapja az a 27 tűgobelin volt, melyeket – a kazincbarcikai önkormányzat pályázatának támogatásával – 2015-től készítettek a szakkör tagjai. A városképeket először 2016 őszén mutatták be a Kazincbarcikai Kisgalériában. Akkor határozták el, hogy vándorkiállítást szerveznek. Az első állomás – még 2016-ban – Tatabánya volt, a következő pedig – 2017-ben – Sárospatak. Az idén jártak már Debrecenben, Budapesten, Kiskunhalason, Nyíregyházán és Gyöngyösön is. Eddig 10 helyszínről készítettek tűgobelineket. „Azt tervezzük, hogy 2019-re Kazincbarcika mellett Magyarország városai is kiszínesednek kezünk munkája nyomán – fogalmaz Kissné Király Piroska szakkörvezető. – Már készülnek a magyar várakról, kastélyokról, egyéb műemlékekről a gobelinalkotások. Úgy gondoljuk, ez a tevékenységünk túlmutat egy szakköri vállaláson. Az alkotás öröme mellett megismerjük hazánk városait, és a kiállításoknak köszönhetően máshová is elvisszük Kazincbarcika hírét és szépségeit.”
A könyvtári kiállításon Almási Dezsőné, Barta Józsefné, Gondos Imréné, Kissné Király Piroska, Lagzi Kovács Istvánné, Mariska Györgyné, Nagy Lajosné, Veres Tivadarné alkotásait láthatják az érdeklődők.
  A minap.hu beszámolója a megnyitóról ITT olvasható.