Újdonságok

Pivárcsi István: Boszorkányok könyve


Boszorkányok könyve

A rengeteg történelmi és kultúrtörténeti érdekességet felvonultató műben mindent megtalálhatunk, amit a boszorkányokról tudni lehet. Az első részben, amely a Boszorkányhiedelmek címet viseli, a hiedelmek kialakulásától kezdve minden olyan jelenséget ismertet a szerző, amely a boszorkánysághoz kapcsolódik: olvashatunk démonokról, a Sátánról, ördögökről, lidércekről, kígyókról-békákról, és minden egyébről, amely a boszorkányok ismertetőjeleinek számított, vagy mesterkedéseik eszközéül szolgált. A második rész címe Malleus Maleficarum, ebben pedig a boszorkányság történeti áttekintését olvashatjuk, benne az inkvizícióval, a kínvallatások módozataival, a leghíresebb boszorkányperekkel. Az érdekes kis könyvet boszorkányszótár és színes illusztrációk zárják.

Gyerekkönyvtár: 

Illés Györgyi: Beszéd utca 3.


Budapest, Naphegy Kiadó, 2010.

A könyv célja az, hogy a gyerekekkel megismertesse a tudatos és helyes kommunikáció eszközeit a szabatos, sikeres önkifejezés érdekében.
Illés Györgyi a Színház-és Filmművészeti Egyetem beszédtanára kilenc fejezetből álló beszédfejlesztő mesekönyvének szereplői a Beszéd utca 3-as számú ház különleges lakói. A szereplők pl. Cirkuszszájú Dániel, vagy Igor, az önfelfújódó operaénekes, vagy Misi a szétguruló bohóc Nagy Áron vicces rajzain kelnek életre.
A szerző először elmeséli a mesét, aztán a furcsa szereplők megszólítják, és játékra hívják az olvasókat. A játékos feladatok segítségével meg lehet tanulni helyesen levegőt venni, tiszta hangon beszélni, szebben formálni a szavakat, jobban hangsúlyozni.
A könyv önálló mesekönyvként is megállja a helyét, egy zárt közösség mindennapjaiba pillanthatunk bele, akik különbözőségük ellenére szeretik egymást. Elfogadják egymást furcsaságaikkal, groteszk külsejükkel, gyengeségeikkel együtt, tisztában vannak értékeikkel. Mindannyian rendelkeznek természetfeletti képességekkel, amelyek különlegessé teszik őket. Hisznek abban, hogy a humor, a nevetés, játék átsegíti őket minden bajon.
 

Gyerekkönyvtár: 

Mesebirodalom: hatvan év legszebb magyar meséi


Budapest, Móra, 2010.

A Móra Könyvkiadó egy különleges meseantológiával ünnepli megalakulásának hatvanadik évfordulóját. A válogatás alapvető feltétele volt, hogy a kötetbe kerüljenek mindazon kortárs szerzők, az irodalom, és ezen belül a gyermek- és ifjúsági irodalom legjelesebbjei, akik a kiadó hat évtizedes fennállása alatt rendszeresen publikáltak a Mórában.
Többek között Kormos István, Varga Katalin, Marék Veronika, Janikovszky Éva, Csukás István népszerű történeteit olvashatjuk újra, de a "felnőtt" irodalom színe-java is képviselteti magát pl. Lengyel Balázs, Nemes Nagy Ágnes, Jékely Zoltán, Mészöly Miklós, Mándy Iván, Karinthy Ferenc, Szabó Magda. Természetesen az új generáció meséi is helyet kaptak a könyvben.
A Mesebirodalom meséi mindig első kiadásuk dátuma alatt szerepelnek a kötetben, ettől kizárólag akkor tértek el, amikor nem jelentetett meg a kiadó eredeti első kiadású művet.
A számtalan klasszikust és megannyi újra felfedezendő verses és prózai mesét közreadó, Reich Károly rajzaival illusztrált albumot mutató zárja.
 

Gyerekkönyvtár: 

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv


Budapest, Pozsonyi Pagony, 2011.

Gévai Csilla antropológus, tanár, meseíró, illusztrátor, környezetvédő a legkisebbekhez, a gyerekekhez szól, nekik mesél a környezet megóvásának fontosságáról, annak okairól, érthetően, olvasmányosan magyarázva el a legfontosabb fogalmakat, amelyekkel a kicsik nap mint nap találkozhatnak.
Igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, szóba kerül az ökológiai lábnyom, a bioszisztéma működése, a globális felmelegedés, az újrahasznosítás. A Nagyon zöld könyv 13 kérdésre ad választ. A fiktív elbeszélő, Csillagpor Csilla a fejezetekben egy mindennapi, személyes tapasztalat vagy egy érdekes problémafelvetés után felteszi a kérdést, mi is a gond ezzel, majd precízen pontokba szedi az érveket, ellenérveket – mindezt megtoldva kis tudománytörténeti kitérőkkel is. A fontos kérdésekre pontos válaszokat kapunk, de nem szájbarágósan, hanem alkotó módon, viccesen, átélhetően.
A könyv végén szójegyzéket is találunk, minden ismeretlen fogalmat megmagyaráz a szerző, akinek sokatmondó és humoros grafikái még közelebb viszik a gyerekeket a környezetvédelem témájához.
Általános iskolai segédanyagként is kiválóan használható a tíz év körüli korosztály számára.
 

Gyerekkönyvtár: 

Varró Dániel: Akinek a lába hatos: Korszerű mondókák kisbabáknak


Budapest: Manó Könyvek Kiadó, 2011

 

A kötet szerzője, Varró Dániel is gyakorló apuka lett, így saját tapasztalatai alapján tud szólni a kisgyerekes szülőkhöz. Olyan mondókás könyvet írt, amely már a mai nyelvet és tárgyvilágot használja, így közelebb áll a mostani gyerekekhez és szülőkhöz.
A vicces mondókák természetesen nagyon „varródanisak”, a kisbabák körüli mindennapi teendőkhöz kapcsolódnak. A verscímek után gyakorlati tanácsokat kapunk, mikor és hogyan érdemes az adott mondókát mondogatni. Pl. Csukolgató - csodálkozva csukló csecsemőknek mondjuk, vagy Puszilgató - ezt csak ha végképp nem bírunk magunkkal.
A kötetet Maros Krisztina bájos illusztrációi tették még szerethetőbbé.
 

Gyerekkönyvtár: