Legfrissebb híreink

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az idén 15. alkalommal hirdette meg a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatát, az Országos Könyvtári Napokat. Október 5-től 11-ig számtalan meglepetéssel, érdekes programmal várja az érdeklődőket – nem csak a beiratkozott olvasókat – a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is.

Útjaink címmel nyílik kiállítás Mezei Zsuzsa és Stefan Gnandt munkáiból szeptember 30-án, szerdán 16 órakor Miskolcon a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban. A két művész legújabb munkáit bemutató tárlat az intézmény nyitvatartási idejében 2020. november 13-ig tekinthető meg.

Tompa Mihályra emlékeztek születésének 203. évfordulóján, a róla elnevezett könyvtárban Miskolcon a Martin-kertvárosban. Az intézmény irodalmi „útravalóval” és koszorúzással tisztelgett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez ezer szállal kötődő költő emléke előtt. 

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárában (Miskolc, Mindszent tér 2.) szeptember 25-én, pénteken délután 5 órától az intézmény nyelvi klubjai mutatkoznak be a nyelvek európai napja alkalmából.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére az idén is meghirdeti miskolci diákok számára a városi versmondó versenyt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A vírusveszély miatt most videófelvétellel lehet részt venni a versenyen.

Miskolcon születtek, innen indultak, az itt élők vagy itt nyaralók üdvözletét vitték a régi képeslapok szerte az ország, a világ távoli vidékeire is, majd a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyűjtőmunkájának köszönhetően közülük nagyon sok visszakerült a városba. A könyvtár legújabb kiadványának köszönhetően közel 300 régi képeslapot láthatunk Miskolc belvárosáról.

Tompa Mihály

A hagyományoknak megfelelően szeptember 18-án, pénteken 16 órától tartanak megemlékezést Tompa Mihályról. Az esemény színhelye a martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtár lesz, ahol a városrész nyugdíjas klubjával közösen szervezi meg programját az intézmény. 

A szüretre készülve e havi könyvritkaságunk egy helyi szerző, Szabó Dávid orvostudor 1855-ben Pesten Emich Gusztáv Könyvnyomdájából, még a filoxéra pusztítás előtt megjelent műve, az Okszerű bortermelés hegyaljai kézikönyve.

„A vers legyen veletek!” – ezzel a biztatással, a Csillagok háborúja című filmből ismert, kultikussá vált mondat, „Az erő legyen veled! ” átiratával köszönti olvasóit a Parnasszus folyóirat honlapján Turczi István költő, alapító főszerkesztő. Ez az átirat is azt sugallja, hogy a lap alapítói és munkatársai hisznek a vers, a költészet erejében. A Parnasszus folyóirat jubileumi ünnepségsorozatának miskolci estje 2020. szeptember 15-én, kedden délután fél 5-kor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u.11.). Természetesen lesz születésnapi meglepetés is.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtára az idén is meghirdeti – kapcsolódva az Országos Könyvtári Napok rendezvényeihez – a Gyermekolvasók királya / királynője pályázatot. A feladatlap kitöltéséhez ismerni kell Czigány Zoltán: Csoda és Kósza című könyvét.

Oldalak