Legfrissebb híreink

Somló Gábor

Somló Gábor színművész, költő Önéletversek című kötetének bemutatója  szeptember 26-án, csütörtökön délután fél 5-kor kezdődik  a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A verseket előadja Létray Éva, Ötvös Éva és Koncz Károly György. A beszélgetést vezeti: Filip Gabriella.
 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kistelepüléseinek jobb könyvtári ellátását szolgálja az az új könyvtárbusz, melyet az Európai Unió támogatásának köszönhetően tudott beszerezni a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előfizetője az Akadémiai Kiadó két szolgáltatásának, a szótárcsomagnak és a MeRSZ-nek, így olvasóink korlátozás nélkül hozzáférnek a kiadó szótáraihoz, valamint alap- és referenciaművek folyamatosan bővülő elektronikus gyűjteményéhez.

Két könyvtárátadót is tartanak 2019. szeptember 13-án, pénteken Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az egyiket Hejőpapiban a másikat Aggteleken.

A szuburbanizáció társadalmi-gazdasági hatásai és következményei a miskolci agglomerációban című könyv szerzője, a miskolci születésű Bányászné dr. Kristóf Andrea, a Nyíregyházi Egyetem oktatója tart bevezető előadást szeptember 11-én, szerdán délután 2 órától a könyvtár központi épületében.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosai az idén is meghirdetik – alsós tanulók számára – az Olvasók Királynője/Királya című pályázatot. A megtisztelő címet bárki elnyerheti, aki helyesen válaszol népszerű Kipling-regény, A dzsungel könyve tartalmára vonatkozó kérdésekre, és eljuttatja a könyvtárba a feladatlapot.

Szeptembertől folytatjuk a Nagy utazások a könyvtárban című sorozatot a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). Lipuszné Valkányi Katalin képes úti beszámolóinak köszönhetően a keleti kalandozások közben lesz egy különleges amerikai kitekintés is. Szeptemberben két kínai tartományt ismerhetünk meg, októberben pedig néhány nemzeti parkot Amerikában. A részletes program itt olvasható. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.  (A fotót  Amerikában készítette Lipuszné Valkányi Katalin ny. egyetemi oktató.)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója tiszteletére városi versmondó versenyt hirdet a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár miskolci tanulók számára két korcsoportban.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) rövidesen befejeződnek az idei felújítási munkálatok. Szeptember 2-án, hétfőn déli 12 órától a hagyományos rend szerint várjuk olvasóinkat.

Miskolc törvényhatósági jogú várossá nyilvánításának 110. évfordulója tiszteletére jelent meg a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kiadásában a közgyűjtemény képeslapjait bemutató könyvsorozat első darabja, a Lillafüred – szívélyes üdvözlettel című album. A kötetben 212 darab 1945 előtti képeslap kapott helyet. Az egyes fejezetek – Magsság és mélység; A lillafüredi kisvasút, A Palotaszálló, A Hámori-tó, Nem csak túrázóknak – bevezetőjét irodalmi idézetek gazdagítják. Járt itt és megörökítette ezt a vidéket Jókai Mór, Petőfi Sándor, és az itt élő költők – Csorba Piroska, Fecske Csaba, Némethi Lajos – verseiben is megjelenik a Bükk és Lillafüred.

Oldalak