Legfrissebb híreink

„Mire a levelek lehullanak...”– In memoriam 1914–1918 címmel a Krajczáros Alapítvány alkotótáboraiban született I. világháborút idéző képekből nyílik kiállítás április 29-én, hétfőn délután fél 5-kor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. (Miskolc, Görgey A. u. 11.). 

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár olvasásnépszerűsítő játékot hirdet  a megyében élő 3. és 4. osztályos általános iskolai tanulók számára. A pályázat fődíja: ingyenes olvasótábor – sok-sok programmal – Bogácson.

Nagy utazás Iránban címmel Lipuszné Valkányi Katalin ny. egyetemi oktató tart vetített képes előadást április 25-én, csütörtökön délután 5 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A Legkedvesebb Rákóczi-mondám című pályázat eredményhirdetését április 12-én, pénteken délután 2 órától tartjuk a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A kiállítást megnyitja: dr. Pataki Anett, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánek humánszolgáltatási osztályvezetője. A zsűri döntése alapján a következő pályázók alkotásai szerepelnek majd a könyvtári tárlaton.

Április 11. napja mindig Lillafüreden találja a versolvasó miskolciakat, hiszen a költészet napját hagyományosan József Attila Óda című versének születési helyén ünnepli a város. Idén Turczi István József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, műfordító mond ünnepi beszédet. Most először verses kisvonat is indul az ünnepségre!

Mély megdöbbenéssel fogadtuk a szomorú hírt, hogy elhunyt  Csiszár Jolán (1937–2019) könyvtárunk egykori munkatársa, meghatározó egyénisége, tájékoztató könyvtárosa, bibliográfusa.

Weöres Sándor verseire készült illusztrációkból nyílik kiállítás az avasi Móra Ferenc Könyvtárban. Alkotójuk, Kóra Judit Golopon él – és a látható világon túli világokba is elvezeti a látogatót.

Szabó Lőrinc versei mondva, énekelve, és találkozó a város elmúlt évi irodalmi díjasával, B. Tóth Erika rádiós szerkesztőriporterrel. Ezek a sarokkövei a Szabó Lőrinc Könyvtár névadójának születésnapjára szervezett programnak – ami egyben a költészet napjának első „felvezető” rendezvénye.

A szlovákiai Podvihorlatská paleta alkotóközössége mutatja be munkáit a Szabó Lőrinc Könyvtárban. A tárlat különlegessége, hogy minden kép nárciszt ábrázol – ez a virág ugyanis a remény szimbóluma, az alkotásokkal pedig a rák elleni harcra szeretnék felhívni a figyelmet.

QR-kódos játék, internetbiztonság, hangszeres szelfiverseny, WeBeszéd időseknek is – csak néhány abból a sokféle rendezvényből, amit a 2019-es Internet Fiesta keretében szervez a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A 20. fesztivál programjait március 21. és 28. között rendezik országszerte, így Miskolcon is.

Oldalak