József Attila Könyvtár

Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 95.
Telefon: 46/324-105
E-mail: jozsefkvt@rfmlib.hu
Honlap: www.rfmlib.hu

Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig

Könyvtárvezető: Jakabné Csizmár Ágnes

A József Attila Könyvtár 1971 óta várja olvasóit a megyei kórház főbejáratával szemben lévő épületben. A mintegy 600 négyzetméternyi alapterületen működő könyvtár elsősorban a Szentpéteri kapuban élők, dolgozók, valamint a várost északról övező települések lakóinak ellátását szolgálja.
A több mint 70 ezer dokumentumot tartalmazó állomány igen sokszínű: szépirodalmat, ismeretterjesztő műveket, gyermek- és ifjúsági irodalmat egyaránt tartalmaz.
Lehetőség nyílik napilapok és folyóiratok olvasására és kölcsönzésére is.
A reprezentatív képzőművészeti gyűjteményben színes albumok, monográfiák, lexikonok, esztétikai kézikönyvek, tárgyi néprajzi, könyvművészeti, írástörténeti, fotóművészeti szakkönyvek, reprodukciók, művészeti diák találhatók.
Rendszeresen ad helyet kiállításoknak, amatőr művészek számára is.
„Könyvet házhoz” szolgáltatást biztosít a könyvtár két idősek otthona lakói számára, akiket havonta egyszer keresnek fel. Az idősek, betegek, mozgáskorlátozottak részére nyújtanak ezzel segítséget konkrét kéréseiket teljesítve illetve válogatási lehetőséget kínálnak számukra a könyvtári dokumentumokból.

Névadónkról
József Attilát Miskolchoz erős szál köti: 1933 júniusának közepén résztvevője volt az Írók Gazdasági Egyesülete miskolci íróhetének a Palotaszállóban. Ekkor találkozott Márton Márta művészettörténésszel. Lillafüreden, az új ismeretség hatására írta Óda című versét.
A lillafüredi Palotaszálló előtt emléktábla, a függőkertben pedig, „hol elfut a Szinva patak”, Varga Éva József Attilát ábrázoló szobra látható. Az egészalakos szobrot a költő születésének 100. évfordulójára állították, 2005. április 10-én avatták fel. 1964 óta ünnepeljük a magyar költészet napját, ami József Attila születésnapja. Április 11-én Miskolc város közössége – könyvtárunk szervezésében – hagyományosan Lillafüreden, a József Attila-emlékhelyeken ünnepel.
A könyvtárban látható József Attila-portrészobor Sz. Nagy Mária szobrászművész 2005-ben felavatott alkotása.

Programjainkról

Könyvtárunk rendszeresen színes programokkal, találkozókkal várja felnőtt olvasóit.
Az óvodai és iskolai csoportok szervezett, papírszínházas, meseposztós, ingyenes könyvtárismertető, könyvtárhasználati, tematikus és mesefoglalkozásokon vehetnek részt, kézműveskedéssel kiegészítve. A látogatáshoz előzetes téma- és időpont-egyeztetés szükséges.
A családokat és a könyvtárat önállóan felkereső gyermekeket játszóházas és szabadidős programokkal, helyben használható társasjátékokkal várják.

Mesés szülinapi gyerekzsúr a könyvtárban
Ünnepelje gyermeke születésnapját a József Attila Könyvtárban! Ajánlott korosztály 3-10 év.

Számítógépes tanfolyamok folyamatosan indulnak kezdő és gyakorló szinten. További információ és jelentkezés a könyvtárban, nyitvatartási időben.

Diafilmjeink listája

Állandó programjaink

Minden hónap első csütörtökén 16.30–17.45
Lurkótanya – kézműves foglalkozás

Minden hónap második csütörtökén 16.30–17.45
Mesék a dobozból – Papírszínházas mesefoglalkozás
 

Minden hónap harmadik csütörtökén 16.30–17.45
Mesekockák diafilmklub
Retró diafilmvetítés és interaktív meseposztós foglalkozás
 

Minden hónap negyedik csütörtökén 16.30–17.45
7Próba társasjátékklub gyermekeknek
 

Kéthetente hétfőn 15.00–17.00
Vedd fel a fonalat! – Gombolyag klub
Horgolók és kézimunkázók köre: foltvarrás, kötés, horgolás, hímzés
 

Minden hónapban egy alkalommal 15.00–18.00
Alkossunk együtt! – Nyílt festőnap
 

Minden csütörtökön 16.30–21.30
Gémeskút társasjátékklub
 

OLVASÓPONT-KÖNYVAJÁNLÓ
„Nincs időm olvasni!”  Könyvtárunk csatlakozott a SZABADOS ÁGNES által elindított online kihívásához.  „A cél: Havi EGYETLEN könyv! Ez munka, iskola, egyetem, gyerekek és mindenféle egyéb teendő mellett teljesíthető, és így nem ér a »nincs időm olvasni« kifogás.”
Könyvtárunk kiadványaiból a kapcsolódó témában kínálunk ajánlót, melyet minden hónap első napján teszünk közzé. 
 

Rendezvényeink