József Attila Könyvtár

Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 95.
Telefon: 46/324-105
E-mail: jozsefkvt@rfmlib.hu
Honlap: www.rfmlib.hu

Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig

Könyvtárvezető: Dávidné Szekeres Szilvia

A József Attila Könyvtár 1971 óta várja olvasóit a megyei kórház főbejáratával szemben lévő épületben. A mintegy 600 négyzetméternyi alapterületen működő könyvtár elsősorban a Szentpéteri kapuban élők, dolgozók, valamint a várost északról övező települések lakóinak ellátását szolgálja.
A több mint 70 ezer dokumentumot tartalmazó állomány igen sokszínű: szépirodalmat, ismeretterjesztő műveket, gyermek- és ifjúsági irodalmat egyaránt tartalmaz.
Lehetőség nyílik napilapok és folyóiratok olvasására és kölcsönzésére is.
A reprezentatív képzőművészeti gyűjteményben színes albumok, monográfiák, lexikonok, esztétikai kézikönyvek, tárgyi néprajzi, könyvművészeti, írástörténeti, fotóművészeti szakkönyvek, reprodukciók, művészeti diák találhatók.
Rendszeresen ad helyet kiállításoknak, amatőr művészek számára is.
„Könyvet házhoz” szolgáltatást biztosít a könyvtár két idősek otthona lakói számára, akiket havonta egyszer keresnek fel. Az idősek, betegek, mozgáskorlátozottak részére nyújtanak ezzel segítséget konkrét kéréseiket teljesítve illetve válogatási lehetőséget kínálnak számukra a könyvtári dokumentumokból.

Névadónkról
József Attilát Miskolchoz erős szál köti: 1933 júniusának közepén résztvevője volt az Írók Gazdasági Egyesülete miskolci íróhetének a Palotaszállóban. Ekkor találkozott Márton Márta művészettörténésszel. Lillafüreden, az új ismeretség hatására írta Óda című versét.
A lillafüredi Palotaszálló előtt emléktábla, a függőkertben pedig, „hol elfut a Szinva patak”, Varga Éva József Attilát ábrázoló szobra látható. Az egészalakos szobrot a költő születésének 100. évfordulójára állították, 2005. április 10-én avatták fel. 1964 óta ünnepeljük a magyar költészet napját, ami József Attila születésnapja. Április 11-én Miskolc város közössége – könyvtárunk szervezésében – hagyományosan Lillafüreden, a József Attila-emlékhelyeken ünnepel.
A könyvtárban látható József Attila-portrészobor Sz. Nagy Mária szobrászművész 2005-ben felavatott alkotása.

Programjainkról
Könyvtárunk rendszeresen színes programokkal, találkozókkal várja felnőtt olvasóit.
Az óvodai és iskolai csoportok szervezett, ingyenes könyvtárismertető, könyvtárhasználati, tematikus és mesefoglalkozásokon vehetnek részt, kézműveskedéssel kiegészítve. A látogatáshoz előzetes téma- és időpont-egyeztetés szükséges.
A családokat és a könyvtárat önállóan felkereső gyermekeket játszóházas és szabadidős programokkal várják.
Számítógépes tanfolyamok folyamatosan indulnak kezdő és gyakorló szinten. További információ és jelentkezés a könyvtárban, nyitvatartási időben.

Állandó programjaink
Lurkótanya – minden hónap első csütörtökén 15.30–17.30 óráig.
Kézműves foglalkozás, alkalmanként ünnepi készülődés kicsiknek és nagyobbaknak.
Szépkorúak Barátság Klubja – szerdánként 15 órától
(kivéve a hónap utolsó keddjét követő szerdát)
Egy hely az idősebbeknek, ahol ismerősökre találhatnak, minden problémát megbeszélhetnek, és újdonságokkal is megismerkedhetnek.

Rendezvényeink