Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár

Cím: 3530 Miskolc, Mindszent tér 2. I.em.
Telefon: 46/344-851
E-mail: szabolib@rfmlib.hu
Honlap: www.rfmlib.hu

Nyitvatartás:
hétfő - péntek: 10.00-18.00
szombat: 10.00-16.00

Könyvtárvezető: Pálfi Erika

 

 

 

A volt Doleschall-kúria műemlék épületének I. emeletén működő Szabó Lőrinc Könyvtár idegennyelvi könyvtárként áll a használók rendelkezésére, magában foglalva a nemzetiségi gyűjteményt is.
A könyvtárban több mint 70 ezer dokumentum található. A könyvek, folyóiratok, nyelvkönyvek, szótárak mellett használhatók, kölcsönözhetők a nyelvtanulás korszerű eszközei is: oktatócsomagok, nyelvi hangzóanyagok.
Külön részen helyezték el a gyermekek számára készült idegen nyelvű könyveket, képes szótárakat, mesekönyveket.
A világnyelvek mellett számos közép-európai és távolabbi ország nyelvének megismerését is segíti a könyvtár gazdag választéka.
Jelentős az idegen nyelvű, főleg angol, német és francia nyelvű szépirodalom.

A Szabó Lőrinc Fiókkönyvtár Letéti Hangos Könyvtára vakok és csökkentlátók számára kölcsönöz hangkazettán rögzített szépirodalmi és szórakoztató műveket a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének székházában. Állománya 16 ezer hangoskönyv. A hangos könyvtár speciális szoftverekkel ellátott korszerű számítógépekkel rendelkezik. A magyarul beszélő képernyőolvasó program a képernyőn megjelenő szöveget teszi hallhatóvá.
Cím: 3525 Miskolc, Jókai Mór u. 18.

Névadónkról
A könyvtár névadója Miskolc szülötte, akinek az itt töltött gyermekkor után is szoros maradt kapcsolata szülővárosával.
Kitűnő esszéista és kritikus; tanulmányainak tárgyköre a világirodalom klasszikusaitól magyar mestereken, kortársakon át líraelméleti kérdésekig terjed. Műfordítói életműve jó néhány szépirodalmi műfajt felölel.
Szabó Lőrinc a magyar műfordítás-történet egyik legkiemelkedőbb alakja, számára a rendszeres fordítói munka nemcsak ismeretet és örömet jelentett, hanem kenyérkereseti forrást is. Az ókori szerzőktől a kortársaiig szinte minden jelentős alkotó műveit átültette magyar nyelvre. (Műfordításai a neten »)
1954-ben József Attila-díjat, 1957-ben Kossuth-díjat kapott. 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja lett. Miskolc városa róla nevezte el irodalmi kitüntető díját.
Szabó Lőrinc első köztéri szobraként avatták fel 1980. augusztus 7-én a Borsos Miklós által bronzból készített portrét a nevét viselő könyvtárban, akkor még másik épületben. A költözés után, 1995-ben avatták újra a könyvtár udvarán.
A belső térben Pusztáné Létay Anikó terrakotta portrészobra idézi meg a névadó költőt.

Programjainkról
A nagyteremben rendszeresek az ismeretterjesztő előadások, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók.
A nyelvtanulókat vagy azt gyakorolni szándékozókat várják nyelvi klubjaink, amelyek a regisztrált olvasók számára ingyenesek. Az épület egykori tulajdonosa, Doleschall Gábor orvos tiszteletére gyógynövénykertet alakítottak ki az udvarban. 

Állandó programjaink

Minden kedden 15.00
Angol társalgási klub
Vezeti: Hultai Dóra

Minden csütörtökön 16.00
Francia társalgási klub
Vezeti P. Kováts Éva
 

Minden pénteken 16.30
Német társalgási klub
Vezeti Szenczi Denisa

Minden szombaton 10.00
Spanyol társalgási klub

Vezeti: Huszovszky Mária

Minden páratlan hétfőn 17.00
Lengyel klub