Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár

Cím: 3530 Miskolc, Mindszent tér 2. I.em.
Tel.: 46/344-851
E-mail: szabolib@rfmlib.hu
www.rfmlib.hu

Nyitvatartási idő:

hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig

Könyvtárvezető: Pálfi Erika

 

 

 

A volt Doleschall-kúria műemlék épületének I. emeletén működő Szabó Lőrinc Könyvtár idegennyelvi könyvtárként áll a használók rendelkezésére, magában foglalva a nemzetiségi gyűjteményt is.
A könyvtárban több mint 70 ezer dokumentum található. A könyvek, folyóiratok, nyelvkönyvek, szótárak mellett használhatók, kölcsönözhetők a nyelvtanulás korszerű eszközei is: oktatócsomagok, nyelvi hangzóanyagok (hangkazetták, CD-k).
Külön részen helyezték el a gyermekek számára készült idegen nyelvű könyveket, képes szótárakat, mesekönyveket.
A világnyelvek mellett számos közép-európai és távolabbi ország nyelvének megismerését is segíti a könyvtár gazdag választéka.
Jelentős az idegen nyelvű, főleg angol, német és francia nyelvű szépirodalom.

A Szabó Lőrinc Fiókkönyvtár Letéti Hangos Könyvtára vakok és csökkentlátók számára kölcsönöz hangkazettán rögzített szépirodalmi és szórakoztató műveket a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének székházában. Állománya 16 ezer hangoskönyv. A hangos könyvtár 2010-ben három speciális szoftverekkel ellátott korszerű számítógéppel gazdagodott. A magyarul beszélő képernyőolvasó program a képernyőn megjelenő szöveget teszi hallhatóvá.
Cím: 3525 Miskolc, Jókai Mór u. 18.

Névadónkról
A könyvtár névadója Miskolc szülötte, akinek az itt töltött gyermekkor után is szoros maradt kapcsolata szülővárosával.
Kitűnő esszéista és kritikus; tanulmányainak tárgyköre a világirodalom klasszikusaitól magyar mestereken, kortársakon át líraelméleti kérdésekig terjed. Műfordítói életműve jó néhány szépirodalmi műfajt felölel.
Szabó Lőrinc a magyar műfordítás-történet egyik legkiemelkedőbb alakja, számára a rendszeres fordítói munka nemcsak ismeretet és örömet jelentett, hanem kenyérkereseti forrást is. Az ókori szerzőktől a kortársaiig szinte minden jelentős alkotó műveit átültette magyar nyelvre. (Műfordításai a neten »)
1954-ben József Attila-díjat, 1957-ben Kossuth-díjat kapott. 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja lett. Miskolc városa róla nevezte el irodalmi kitüntető díját.
Szabó Lőrinc első köztéri szobraként avatták fel 1980. augusztus 7-én a Borsos Miklós által bronzból készített portrét a nevét viselő könyvtárban, akkor még másik épületben. A költözés után, 1995-ben avatták újra a könyvtár udvarán.
A belső térben Pusztáné Létay Anikó terrakotta portrészobra idézi meg a névadó költőt.

Programjainkról
A nagyteremben rendszeresek az ismeretterjesztő előadások, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók.
A nyelvtanulókat vagy azt gyakorolni szándékozókat angol és német nyelvű klubok várják.
A számítógépes tanfolyamok folyamatosan indulnak kezdő és gyakorló szinten. További információ és jelentkezés a könyvtárban.
Az épület egykori tulajdonosa, Doleschall Gábor orvos tiszteletére gyógynövénykertet alakítottak ki az udvarban. A Doleschall Emlékherbáriumban tavasztól őszig vezetéseket is tartanak.

Állandó programjaink

Minden hónap első keddjén 14.30
Foltvarrók klubja

Minden kedden 16.30
Angol társalgási klub 

Minden kedden 17.30
Német nyelvi klub

Minden szombaton 10.00
Spanyol klub

Minden páros hét csütörtökén 17.00
Francia klub

Minden hónap harmadik hétfője 16.00
Lengyel klub

Minden hónap első péntekén 10.00
Angol baba-mama klub

Rendezvényeink