Petőfi Sándor Könyvtár

Cím: 3534 Miskolc, Nagy Lajos király útja 16.
Telefon: 46/379-032
E-mail: petofikvt@rfmlib.hu
Honlap:www.rfmlib.hu

Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig

Könyvtárvezető: Dávidné Szekeres Szilvia

 

 

A diósgyőri városrész könyvtári ellátását szolgáló Petőfi Sándor Könyvtár jogelődje 1954-ben jött létre. Egy ideig az egykori kerületi tanács épületében működött, majd az 1960-as évek elején a városrész új művelődési házába költözött. A könyvtár 1973-ban vette fel a költő, Petőfi Sándor nevét, és 1977-ben került jelenlegi helyére: a vár közelében található, 1758-ban épült, késő barokk stílusú műemlék épületbe.

Az egykori prefektusi hivatalban, szépen felújított környezetben, két szinten közel 400 négyzetméternyi alapterületen több mint 50 000 kötet könyv és számos napilap várja az olvasókat.
Az épület földszintje elsősorban a felnőtt olvasóké. A gazdag kézikönyvállományt főként a diákok használják.

A gyermekkönyvtár az emeleten önálló részlegként működik. Mintegy 10 000 kötet mese, ifjúsági regény, ismeretterjesztő mű közül válogathatnak kicsik és nagyok. Gyakoriak a foglalkozások; könyvtárismertető-könyvtárhasználati órák, mesedélutánok, játszóházak.

A könyvtárban rendszeresek az író-olvasó találkozók, ismeretterjesztő előadások, koncertek, gyakran szerveznek kötetlen beszélgetéseket népszerű emberekkel, közéleti szereplőkkel.

A könyvtár udvara kiváló lehetőséget nyújt különböző szabadtéri programok rendezésére.

A helyismereti gyűjteményben elsősorban Miskolccal és Diósgyőrrel kapcsolatos művek találhatók. A könyvek mellett kéziratok, aprónyomtatványok, a helyi napilapokban megjelent cikkek gyűjteménye várja az érdeklődőket. 1400 diakocka, 800 fotó katalogizálva őrzi a változó város, benne a történelmi Diósgyőr arculatát.

A könyvtár névadója több alkalommal járt vidékünkön, s erről beszámolóiban meg is emlékezik. Élete egyik különleges napjaként emlegeti, amikor 1847 júliusában ismerőseivel, barátaival kirándulást tett Diósgyőrbe és Hámorba.

Az Alföld szerelmesét mélyen megérintette a csodás hegyvidék, a különleges képződmények, a „bájos völgy" látványa, elragadtatással ír élményeiről: „Diósgyőr vidékét már oly rég s oly sokszor hallottam magasztalni, s még nem láttam. Sokat vártam, de még többet találtam.” /Úti levelek X./

A csodálat és a tisztelet érzése hatotta át a költőt a diósgyőri vár romjainak láttán is, amely egykor az érzékeny lelkű királylány, Mária kastélya volt. „Ha lakhelyéről megítélhetjük lelkét, a királyi hölgy költői lélek volt, s azért - mindamellett, hogy... volt - tisztelet emlékének."

E kirándulás emlékei, a táj iránt táplált érzelmek, gondolatok ihlették Petőfi Sándort az Alkony című versének megírására.

Állandó programok

Minden hónap utolsó keddjén 16.00
Határtalan kalandozás papírszínházzal a mesék birodalmában
Interaktív délután

Minden hétköznap 13.00–17.30
Leckekuckó

Minden szerdán 16.00–17.30
Kézműves délután

Minden pénteken 10.00–11.00
Baba-mama mondókázó

Minden pénteken 14.00–17.30 
Társasjáték kaszinó
 
Minden pénteken 16.00–17.30
Horgolda klub
 

Könyv(TÁR)nyitogató foglalkozások: Általános iskolás és óvodai csoportoknak folyamatosan tartanak foglalkozásokat, ingyenesen, kézműveskedéssel kiegészítve. A látogatáshoz előzetes időpont-egyeztetés szükséges.

Pontgyűjtő játék
Szeptembertől májusig, vagyis a tanév során a kikölcsönzött könyvekért pontot kapnak a gyerekek. Félévkor és a tanév végén ajándékban részesülnek a legszorgalmasabb könyvtárhasználók.

Rendezvényeink